Bahar yorgunluğunu atmanın yolları

Bahar yorgunluğunu atmanın yolları

Mevsim değişikliği, birçoğumuzda "bahar yorgunluğu" olarak adlandırılan bir dizi olumsuz etkiyi de beraberinde getirir. Beslenme uzmanı Hande Selin Ok, bu döneme özgü zorlukları aşmanın bir yolunu sağlıklı beslenme ile buldu.

Acıbadem Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Selin Ok, doğanın uyanışıyla birlikte cemrelerin düşmesiyle gelen bahar mevsiminde, pek çok kişinin kendini yorgun, enerjisiz ve isteksiz hissettiğini belirtiyor. Bu ruh halinin beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığını vurgulayan Ok'a göre, doğru beslenmeyle bu durumun üstesinden gelİr.

Ok, bahar yorgunluğunun beslenme hatalarından kaynaklanabileceğini belirtiyor ve bu hataları şu şekilde sıralıyor: yetersiz kalori ve protein alımı, sıvı eksikliği, uyku düzenini bozan yüksek kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi, magnezyum içeren gıdaların yetersiz alımı, B grubu vitaminlerinin eksikliği, aşırı alkol tüketimi ve D vitamini eksikliği gibi faktörler, kişinin sürekli yorgun hissetmesine neden olur.

Bu nedenle, beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek ve düzenlemek önemlidir. Ok, bahar mevsiminde beslenme önerilerini şu şekilde sıralıyor:

Şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimini azaltın, yerine günde 2-3 porsiyon taze ve kuru meyve tercih edin.

C vitamini alımını arttırın ve çayınızı, suyunuzu limonlu içerek destekleyin.

Günlük sebze ve meyve tüketimine özen gösterin, ideal olarak günde 4-5 porsiyon tüketin.

Haftada en az iki kez balık tüketerek omega-3 alımını arttırın.

Beyaz un yerine tam tahıllı ürünleri tercih edin.

Rezene ve melisa çayı gibi bitki çaylarını rahatlamak için kullanın, kaliteli uyku için papatya çayı tüketin.

Yeşil çay içerek metabolizmayı hızlandırmaya çalışın.

Haftada en az 150 dakika yürüyüş yaparak kronik hastalık ve depresyon riskini azaltın.

Gece erken yatıp yeterli uyku almaya özen gösterin.

Bağırsak sağlığına dikkat edin ve bol su için.

Beslenme listenize yağlı tohumları ekleyin ve paketlenmiş, hazır ürünlerden kaçının.

Sofranızda sumak, zerdeçal, tarçın gibi baharatları kullanmayı ihmal etmeyin.