Ellerinden çay kahveyi eksik etmeyenler aman dikkat!

Ellerinden çay kahveyi eksik etmeyenler aman dikkat!
Çay ve kahve tiryakilerini çok yakından ilgilendiren bir araştırmanın sonuçları yayımlandı. İşte o sonuçlar…

Birleşik Krallık''ta 500 bin kişi üzerinde bir çalışma yapıldı. Konu çay ve kahvenin ne şekilde içilirse hangi kansere yol açacağıydı.
Sonuç açıklandı: Sıcak Çay veya kahve içmek boğaz kanseri riskini neredeyse üç katına çıkarıyor.
Araştırmada sıcak içecek kullanan kişilerin yemek borusu kanseri riskinin, içmeyenlere göre 2,8 kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan çalışmada, deneklere kahvelerini “ılık”, “sıcak” veya “çok sıcak” olarak içmeyi sevip sevmedikleri soruldu.

Çay ya da kahvelerini ılık tercih edenlerin içmeyenlere göre 2,7 kat daha fazla risk altında olduğu, “sıcak” ise 5,5 kat, “çok sıcak” ise 4,1 kat daha fazla risk taşıdığı anlaşıldı.

Birleşik Krallık’ta her yıl yaklaşık 10 bin kişiye gırtlak kanseri teşhisi konulurken, araştırmada kişinin sıcak çay ve kahve tüketimini azalttığında kansere yakalanma riskinin azaldığı anlaşıldı.

Özofagus yani gırtlak kanseri en tehlikeli kanser türlerinden biri.
Cambridge Üniversitesi araştırma ekibi başkanı Stephen Burgess The Telegraph''a demeç verdi ve şunları söyledi:

“Sıcak Kahve veya çay içmek boğaz kanseri riskinizi neredeyse üç katına çıkarıyor. Kişilerin ne kadar kahve içtiğine dair veri toplamadık, bu nedenle sıcak içeceklerin hacminin daha yüksek riskle bağlantılı olup olmadığını söylemedik. Yani sıcak kahve riski artırıyor ancak riskin kahve miktarına göre artıp artmadığını söylemek zor. Termal hasarın en makul hipotez olduğu görülüyor ve bu, kahve içicisi olmasa bile muhtemelen çay tiryakisi olan bir insanda da riskin kanıtlarının görülmesini açıklıyor. Bu bilgi ışığında insanlara ''kahve yerine çay içmelisin ve tamamen iyi olacaksın'' demek de mantıksız hâle geliyor. Bence genel olarak kahve içenler için iyi bir haber, aslında kahve çoğu kanser türüyle ve kesinlikle en yaygın kanser türüyle ilişkili değil"

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar