Ekonomist Uğur Civelelek'ten enflasyon açıklaması!

Ekonomist Uğur Civelelek'ten enflasyon açıklaması!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizi düşürme inadı nedeniyle yükselen döviz kurunun ekonomiyi krize soktuğunu belirten Ekonomist Uğur Civelek, “Yıl ortasında enflasyonunun yüzde 40’ınüzerinde olacağını bütün dünyadaki finansal kuruluşlar söylüyor. İktidarın enflasyon tahmini ile uluslararası kuruluşların tahmini arasındaki uçurum çok büyük” dedi.

Küresel finans kurumlarının AKP iktidarına güvenmediğini iddia eden  Ekonomist Uğur Civelek, bu nedenle yabancı sermayenin yatırım yapmadığını ve kredi vermediğini söyledi. Civelek “Yabancılar ülkeyi terk ediyor. Neden sermaye piyasası hep açığa satışları engelleniyor ve düşüş durdurulmaya çalışıyor? Neden Bireysel Emeklilik Sisteminde 5 baz zam verip oradan tasarrufu arttırmaya çalışıyorlar? Türkiye tasarruf açığı olan bir ülke. Finansal sermayeye kafa tutarak oyunda kalma şansı yok. Finansal sermayeyi dışlayan bir oyun kurup hem de dış politikada zikzaklar çizersiniz böyle bir yere varamazsınız” ifadelerini kullandı. 

"OLAN BU ÜLKE İNSANINA OLUYOR"

AKP’nin  iktidara geldiğinde arkasında büyük bir uluslararası  destek olduğunu anımsatan Civelek bu desteğin artık olmadığını söyledi. İçeride ve dışarıda izlenen politika nedeniyle Türkiye’nin yalnızlaştığını anımsatan Uğur Civelek döviz kurundaki artışın önlenmesi için Merkez Bankasından yapılan satışın enflasyonu yükseltmekten başka bir işe yaramayacağını savundu. Civelek  “Köpük alıyoruz diyerek bu gidişat önlenemez. Şuanda Türkiye hiper enflasyona yelken açmış durumda. Döviz satarak kur yükselişi belki kısa süreliğini bastırılır ama orta ve uzun vadede çözüm olmaz. Bunlar iç piyasaya yönelik siyasi söylemler ve ekonomik karşılığı yok. Bütün dünya da bize gülüyor. Yıl ortasında Türkiye enflasyonunun yüzde 40’ın üzerinde olacağını bütün dünyadaki finansal kuruluşlar söylüyor. Olan bu ülke insanına oluyor” diye konuştu.

KASIM AYINA KADAR...

Uluslararası finans kuruluşu JP Morgan, Türkiye'de enflasyonun Mayıs ayında yüzde 55 seviyesine ulaşmasını ve Kasım ayına kadar yüzde 50 civarında seyredeceğini öngördü. JP Morgan yayımladığı bir araştırma raporunda, heterodoks politika yapıcıların görüşlerinin, önden yüklemeli ve erken yapılan faiz indirimlerinin, enflasyon beklentilerindeki bozulmanın ve kurdaki değer kaybının Aralık ayında enflasyonda keskin bir yükselişe neden olduğunu belirtti. Aralık ayındaki sürpriz enflasyondan sonra 2022 ve 2023 için enflasyon beklentilerini revize ettiklerini belirten banka, Mayıs ayında enflasyonun yüzde 55 seviyesine ulaşmasını ve Kasım ayına kadar yüzde 50 civarında seyredeceğini öngördü.

DİKKAT ÇEKEN TAHMİN 

Goldman Sachs ise müşterilerine gönderdiği bilgi notunda “Mevsim etkisinden arındırılmamış aralık ayı enflasyonun sürpriz biçimde yüzde 13,6 seviyesine yükselmesiyle Türkiye'de enflasyonun birinci çeyrekte yüzde 40 seviyesini aşacağını ve yılın büyük bölümünde o seviyede kalacağını tahmin ediyoruz” ifadesi yer almıştı. Ankara/ Halil Yatar

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar