Ek MTV’den sonra bir hamle daha! Bunu yapanlar yandı, kallavi zam geliyor

Ek MTV’den sonra bir hamle daha! Bunu yapanlar yandı, kallavi zam geliyor
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) başta olmak üzere, ek MTV, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, pasaport harcı, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi gibi kalemlerde Ocak ayından itibaren uygulanması planlanan vergi zammı öne çekildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, bugün aldığı bir kararla Yeniden Değerleme Oranı'nı yüzde 34,80 olarak açıklarken, YDO'nun uygulanma tarihine ilişkin geçici vergi dönemlerinde de zammın gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz aylarda büyük tartışmalara yol açan ve bu yıl tüm araç sahiplerinden ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınması kararının ardından, bugün milyonları ilgilendiren bir hamle daha yapıldı. Her yıl Ekim ayı itibarıyla yurt içi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasına göre belirlenen artış, izleyen yılda yani Ocak ayında uygulanacak yeniden değerleme oranını belirliyordu. Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezaları belirleyen Yeniden Değerleme Oranı (YDO) için flaş bir karar alındı.

TÜM VERGİ VE MTV’LERE ZAM

2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak Yeniden Değerleme Oranı, yüzde 34,80 olarak tespit edildi. Gelir İdaresi Başkanlığı, bu konuyla ilgili sirkülerini yayımladı.

SÜRE ÖNE ÇEKİLDİ

Sirkülerde, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden yıllık olarak hesaplanan ve Bakanlık tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranına, vergi kanunlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı geçici vergi dönemlerinde de ihtiyaç duyulduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, “2023 yılı üçüncü geçici vergi döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 34,80 (yüzde otuzdört virgül seksen) olarak tespit edilmiştir” denildi.

EK MTV’YE DE ZAM

Buna göre Kasım ayında ikinci taksit ödemesi süresi yaklaşan ve en düşük 2.120 TL olan MTV ile ek MTV ücretleri de değişti. Yüzde 34,80’lik zam ile MTV ve ek MTV’de ikinci taksit ücreti ve 2.857 oldu. Toplamda ise 5.715 TL ödeme yapılacak.

TRAFİK CEZASININ RAKAMLARI DA DEĞİŞTİ

2023 yılı için trafik cezaları da zamlandı. Halihazırda hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30'a kadar aşmanın cezası 951 TL iken, hız sınırını yüzde 30 - yüzde 50'ye kadar aşmak bin 979 TL, hız sınırını yüzde 50'den fazla aşmak ise 4 bin 64 TL olarak belirlendi. Alkollü araçla ilk kez yakalananlara 4 bin 64 TL, ikinci defa alkollü araç kullanmaktan yakalananlara ise 5 bin 96 TL para cezası uygulanacak. Emniyet kemeri ihlali cezası da arttı; emniyet kemeri takmamanın cezası 436 TL'den 951 TL'ye çıktı. Seyir halinde cep telefonu kullanma cezası 951 TL, ehliyetsiz araç kullananlara ise 8 bin 90 TL para cezası verilecek. Drift atan sürücülere ise 20 bin 342 TL ceza uygulanacak. Alkol testine itiraz etmek 8 bin 551 TL, muayenesiz araçla trafiğe çıkmak ve yasak olan yerde sollama yapmak ise 951 TL olarak belirlendi. Yeniden Değerleme Oranı'nın değişmesiyle, bu rakamlar üzerinden yüzde 34,80 daha fazla trafik cezası ödenecek.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar