E-Ticarette yeni dönem: Tarih verildi bir devir sona eriyor!

E-Ticarette yeni dönem: Tarih verildi bir devir sona eriyor!
Dünya Ticaret Örgütü Direktörü Okonjo-Iweala, online film ve yazılım gibi elektronik ürünlerin ticaretine vergi getirileceğini açıkladı.

Okonjo-Iweala, tüketicilere ve şirketlere yönelik olarak, 2026'dan itibaren bu tür ürünler için ilk defa gümrük vergisinin uygulanacağını belirtti. Bu düzenleme ile ilgili olarak da belirli bir tarih verdi.

Dünya Ticaret Örgütü Direktörü Okonjo-Iweala, 1 Mart 2024'te ülkelerin elektronik ticaret moratoryumunu sadece 2 yıl süreyle uzattığını açıkladı. Ancak, önemli bazı üyelerin bu sürenin tekrar uzatılmasına karşı çıkacağını ifade etti.

İLK KEZ GÜMRÜK VERGİSİ UYGULANACAK, FİYATLAR ARTABİLİR

Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) hükümetler arasında süre uzatımı konusunda uzlaşma sağlanamazsa, 2026 yılından itibaren online film ve yazılım gibi elektronik ürünlerde ilk kez gümrük vergisi uygulanacak ve bu durum birçok ülkede fiyatları artıracak.

Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika gibi bazı gelişmekte olan ülkeler, vergilerin getirilmesini destekliyor. Çünkü bu uygulamanın vergi gelirlerini önemli ölçüde artırmasını bekliyorlar. Ancak diğer DTÖ üyeleri, vergilerin maliyetleri artıracağı ve bunun tüketicilere yansıtılacak olması sebebiyle rekabet güçlerine zarar vereceğini savunuyorlar.

ABD, Çin, Avrupa Birliği üyeleri ve birçok Latin Amerika ülkesi, gönüllü moratoryumu destekleyen 80'den fazla ülke arasında bulunuyor. Bu ülkeler, DTÖ direktörünün açıklamalarına göre, moratoryum uzatılmasa bile elektronik iletim faaliyetlerine gümrük vergisi uygulamayacaklar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar