Dünyanın en pahalı kahvesi: Kedi dışkısından yapılıyor! İnsanlar içmek için sıraya giriyor

Dünyanın en pahalı kahvesi: Kedi dışkısından yapılıyor! İnsanlar içmek için sıraya giriyor
Dünyanın en pahalı kahvesi olarak geçen Luwak'ın yapılışı birçok kişinin dikkatini çekiyor. Kahve misk kedisinin dışkısından yapılıyor.

Endonezya'da üretilen ve kilosu 300 ila 1000 dolar arasında satışa sunulan Luwak kahvesi, misk kedisinin sindirim sürecinden geçirilen kahve çekirdekleriyle elde ediliyor. Kopi Luwak, dünyanın en pahalı kahvesi olarak bilinir ve lezzeti, misk kedisinin yaşam koşullarına bağlı olarak değişiyor. Luwak kahvesinin sağlığa olan olumlu etkileri arasında diş sağlığını koruma, metabolizmayı hızlandırma, safra taşı oluşumuna karşı etkili olma, göğüs kanseri riskini azaltma ve diyabeti önleme gibi iddialar bulunuyor.

Endonezya'da özel bir misk kedisi türü olan Luwak veya Musang tarafından üretilen bu kahve, kahve çekirdeklerinin misk kedisi midesinde fermantasyona uğramasıyla daha lezzetli hale geldiği iddiasıyla ünlü. Luwak kahvesi, diğer kahve çeşitlerine göre daha az kafein içerir ve üretim süreci, standart kahve üretimine benzer adımları içeriyor.

luwak-2.jpg

Kahvenin kilosu, üretim süreci ve kalitesine bağlı olarak 300 dolar ile 1000 dolar arasında değişmektedir. Ancak, Luwak kahvesinin popülerliğinin artmasıyla birlikte sahte ürünlerin ortaya çıkma riski de artıyor.

Luwak kahvesi üreticisi Sugeng Pujiono, misk kedilerinin sağlığını ve kahve üretiminin kalitesini korumak için beslenme programlarına dikkat ettiklerini belirtiyor. Misk kedilerine haftalık olarak değişen bir beslenme menüsü uygulandığını söyleyen Pujiono, bu durumun kahvenin lezzetini etkilediğini ifade ediyor.

luwak.jpg

Ancak, Luwak kahvesi üretimi, hayvan hakları örgütleri tarafından eleştirilmekte ve misk kedilerinin doğal yaşam alanlarından koparılarak kötü şartlarda tutulduğu iddialarıyla karşılaştırıyor. Luwak kahvesinin tarihi, Endonezya'nın Hollanda sömürgesi olduğu döneme dayanmakta olup, kahve üretimi yasaklandığında misk kedilerinin dışkıladığı kahve çekirdeklerinin keşfiyle başlıyor.

Dünya genelinde 660 bin metrik tonun üzerinde kahve üretimiyle dördüncü sırada yer alan Endonezya, ürettiği kahvenin yüzde 90'ını ihraç ediyor. Luwak kahvesi ise özel üretimi ve pahalı fiyatıyla dikkat çekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar