Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu'ndan Türkiye için kritik açıklama: Enflasyonun düşeceği net tarihi verdi

Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu'ndan Türkiye için kritik açıklama: Enflasyonun düşeceği net tarihi verdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz oranını 42,5'e yükseltmesinin ardından dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'deki enflasyonla ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası'nın seçimlerden sonra kademeli olarak başlattığı faiz artımıyla birlikte faiz oranı yılın son ayında 42,5'e yükseldi. Ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye için enflasyonun düşeceği net tarihi açıkladı.

Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Habertürk TV Ekonomi Müdürü Zeliha Saraç'ın sorularını yanıtladı.

"2024’te Türkiye ve dünya için gördüğünüz en büyük risk nedir" sorusuna cevap veren Acemoğlu, "O kadar çok risk var ki hangisinden başlamak gerek bilmiyorum ama tabi ki en başta makro ekonomik riskler var. Hala dünya resesyondan çıkmadı tam anlamıyla, o yüzden de enflasyonun yükselmesi ve faizlerin yüksek olması hala dünya için bir risk. Amerika'nın şu an ki büyümesi fena değil. Türkiye gibi ülkelerde ise en büyük risk enflasyonun düşürülmesi. Dünyanın başka taraflarında artan enflasyon düşmeye başladı, Türkiye’de hala başlamadı. Çok daha yüksek düzeylerde olduğu için bunun artık bir ekonominin sürekli bir parçası haline gelmesi bir risk" açıklamasında bulundu.

"En iyi politikalarla dahi bu süreç en az 5-6 sene alabilir" diyen Acemoğlu, "Matematiksel olarak yüzde 70’ten bir enflasyonun yüzde 5'lere düşmesi 1-2 sene sürecek bir şey değil. En azından en iyi en doğru politikalarla bile 5-6 senenin altında olacak bir şey değil. Bunu da yaparken halka olan baskı ve bunun masraflarını göz önünde bulundurmak lazım. Türkiye’de zaten bir işsizlik problemi var, bir fakirlik problemi var. Birdenbire bunları da artırmak mümkün. Yani ben bir 10 sene daha bizim enflasyonla en azından çabalayacağımızı, savaşacağımızı düşünüyorum" dedi.

MERKEZ FAİZ ORANINI 42.5'E YÜKSELTTİ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantının ardından faiz kararını açıkladı.

Beklentilere paralel olarak faizleri 250 baz puan artırarak yüzde 42,5'e çıkaran TCMB, bu kararla birlikte haziran ayından bu yana devam eden faiz artışlarını sürdürmüş oldu.

Toplamda 7 toplantıda faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 42,5'e çıkaran TCMB, Kasım toplantısında da parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaştığını açıklamıştı.

Beklenti anketine göre, ekonomistlerin medyan beklentisi politika faizinde 250 baz puanlık bir artış yönündeydi.

Ankete katılan ekonomistlerin politika faizi beklentileri ise yüzde 42,50 ile yüzde 45,00 arasında olacağını belirtmişti.

TCMB'nin bu kararı, enflasyonla mücadele ve ekonomik istikrar çerçevesinde alınan önlemler kapsamında değerlendiriliyor.

Önceki ayki toplantıda politika faizini beklenilenden fazla, 500 baz puan artırarak yüzde 40'a çıkaran TCMB, aynı zamanda parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağını ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir süre içinde tamamlanacağını açıklamıştı.

Seçim sonrasında TCMB'nin faiz oranları şu şekilde gelişti: Mayıs: 8.5,
Haziran: 15,
Temmuz: 17.5,
Ağustos: 25,
Eylül: 30,
Ekim: 35,
Kasım: 40,
Aralık: 42.5.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar