Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu: "Türkiye bu çöküşe dayanamaz"

Dünyaca ünlü ekonomist Daron Acemoğlu: "Türkiye bu çöküşe dayanamaz"
Dünyanın en ünlü ekonomistleri arasında gösterilen Daron Acemoğlu, 14 Mayıs seçimlerini değerlendirdiği bir dizi paylaşımda bulunurken, ortaya çıkan sonucun Türkiye için 'felaket' olduğunu belirtti.

Umut Can Halavart / Günboyu

Dünyanın en önemli üniversitelerinden biri olan Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) öğretim üyesi olan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, seçim sonuçlarının Türkiye ekonomisine ne gibi etkilerinin olacağını değerlendirdi.

Yakın bir gelecekte nobel ekonomi ödülünü kazanması beklenen Acemoğlu, IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, dünyadaki en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasında bulunuyor.

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAMAMAK ZOR

Milyonlarca satış yapan ekonomi kitabı Why Nations Fail'in (Ulusların Düşüşü) ortak yazarı olan Acemoğlu, eserinde ülkelerin demokratik kurumlara yeteri kadar önem göstermemesi halinde ekonomik olarak büyüyemeyeceği tezini savunmakta.

Seçim sonuçlarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Acemoğlu, şu ifadeleri kullandı

"Cumhurbaşkanı ve müttefikleri televizyonu ve yazılı basını tamamen kontrol altına aldı ve bunu özellikle muhalefetin Kürt ayrılıkçılarla işbirliği içinde olduğu iddialarıyla milliyetçiliğin alevlerini körüklemek için kullandı. Kılıçdaroğlu'nun Alevi olması göz önünde bulundurulunca, bu etkili olmuş olabilir.

Ülke için daha kötü bir haber daha, ekonomi paramparça. AKP patronaj ağlarını kuvvetlendirmek için büyük vaatler ile kaynaklarını tüketti. Memleketin bu çöküşe nasıl dayanacağını bilmiyorum.

"ERDOĞAN'I BİR KEZ DAHA HAFİFE ALDIĞIMIZ ORTAYA ÇIKTI"

Çoğumuzun Erdoğan'ın siyasi becerilerini ve durumu okuyup kontrol etme yeteneğini bir kez daha hafife aldığı ortaya çıktı.

Yargı ve kolluk tüm bağımsızlığını kaybetmiştir. Medya hakimiyeti önemli ancak durum bunun ötesinde. Bu kısım sadece Türkiye'de değil tüm dünyadaki demokrasiler için kötü bir haber.

Demokrasi açısından durum çok daha kötüye gidebilir. AKP, TBMM'de sandalye kaybetse de muhalefet şu anda çok daha zayıf ve daha parçalı. Üstelik, CHP'nin ittifakı bir arada tutabilmek için ortak partilere Meclis'te birçok sandalye vermiş durumda.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar