Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

 

İki gün önce 21 Mart Dünya Down Senromu Farkındalık Günü etkinlikleri yapıldı. Bazı vakıf ve dernekler yaptıkları çeşitli etkinliklerde örneğin, ellerine renkli çorap giyerek farkındalığı göstermeye çalıştılar.     

İlk olarak 1866 yılında İngiliz hekim John Langdon Down tarafından tanımlanan Down sendromu, insanlarda en sık olarak tespit edilen kromozomal hastalıktır. Bu hastalığın tanımlanmasını takiben, neredeyse 100 yıl sonra Fransız hekim Jerome Lejeune, down sendromunun 21. kromozomun kısmi ya da tamamen fazladan bir kopyası nedeniyle meydana geldiğini ifade etmiştir. Trizomi 21 ya da mongolizm olarak da adlandırılan Down sendromu, vücut hücrelerindeki kromozom sayısının anormal olması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktan ziyade genetik bir anormalliktir. Bu çocuklarda 21 numaralı kromozom normalden bir adet fazladır. Down sendromlu çocukların fiziki özellikleri ve tıbbi problemleri çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Bazı Down sendromlu çocuklara çok fazla tıbbi tedavi ve bakım gerekirken, diğerleri sağlıklı bir hayat sürebilir. Down sendromu önlenemez ama hastalık bebeğin doğumundan önce saptanabilir.

Özenli bakım ve destek tedavileri sayesinde, Down sendromlu çocuklar sağlıklı, mutlu ve çeşitli alanlarda toplumsal üretime katkı sağlayabilecek şekilde yetiştirilebilir. Her sağlıklı insanın genetik yapısında 46 kromozom bulunur. Bunlardan 23''ü anneden, 23''ü babadan gelir. Down sendromluların çoğunda fazladan bir adet 21 numaralı kromozom olduğundan toplam kromozom sayısı 46 değil, 47''dir.

Down sendromlu çocukların anormal fiziksel özellikleri ve gelişme gerilikleri bu ilave kromozoma bağlı olarak ortaya çıkar. Hastalığa yol açan kromozom kusuru önlenebilen bir durum değildir. Her ne kadar Down sendromunun kesin nedeni bilinmese de 35 yaş ve üzerindeki gebeliklerde bu hastalığın görülme riskinin daha yüksek olduğu kabul edilir. Anne yaşına bağlı olarak Down sendromlu bebek görülme oranı 20 yaşındaki kadınlarda 1500 gebelikte 1''ken, 30 yaşındaki kadınlarda 800 gebelikte 1''e, 40 yaşındaki kadınlarda 100 gebelikte 1''e yükselir. Tüm Dünya''da 6 milyon civarından down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye''de tam bir veri olmasada, yaklaşık 70 ila 80 bin down sendromlu olduğu tahmin edilmektedir.

Modern toplumlarda ve engelli dünyası için önemli bir sözcük olan ''dahil etme''nin kavranması ve toplumda bilinirliliğin artırılması gerekmektedir. Ülkemiz için bu kısımda tabiî ki devlet kademesindeki yetkililere büyük bir iş düşmektedir. Bunun da bir diğer adımı spordan geçiyor. Engelli bireylerin spor ile uğraştığı zamanlarda ne kadar başarılı oldukları ortadadır. Yarışmalarda ülkemize normal milli sporculardan daha fazla madalya kazandırdıkları zaten bilinmekte ve görülmektedir.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın ve Yönetim Kurulu üyeleri, ülkemizdeki özel çocuklarımızla  çok büyük başarılara imza atmışlardır. Federasyon bünyesinde bulunan spor dallarından bir kaçı şöyledir; Masa Tenisi, Para Atletizm, Futsal ve Para Yüzme''dir. Başkanı ve Yönetim kurulunun yapmış olduğu özverili çalışmalardan ötürü tebrik ediyor, sporcularımızın başarılarının daim olmasını temenni ediyorum.              

 

 

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları