Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Dörtgende dolaşan engelliler           

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden oluşan bir kısırdöngüden bahsetmek istiyorum. Bildiğimiz ve duyduğumuz gibi bazı mercilerde engellilerin maaşlarının kesildiği hakkındaki konularla birlikte maaşların kesilmesinden ötürü zorluk yaşayan engelli arkadaşlarımızın sorunlarından bir bölümünü ele alıyoruz. Kıymetli engelli arkadaşım H. Zavalsız 'ın 18.11.2021 tarihinde gerekli yerlere başvurarak son durum bilgisini şöyle paylaşmak isterim.   

Engellilik indiriminden yararlanmaya hak kazanan sigortalılara Sosyal Güvenlik Kurumunca 506 sayılı Kanuna göre, herhangi bir yaş şartı aranmaksızın, engellilik derecelerine göre daha az prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi üzerinden yaşlılık aylığı bağlanmaktadır.

Diğer taraftan "Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği" ile de kontrol muayenesi işlemlerinde yapılacak değerlendirmenin ilk maluliyete esas hükümler çerçevesinde yürütüleceği hususu hüküm altına alınmış olup, Kurumumuz uygulamasında kontrol muayene işlemlerinin değerlendirilmesinde ilk maluliyet değerlendirilmesi yapılan mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılmaktadır. Ancak, vergi indirimi raporları "Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik" hükümleri çerçevesinde yürütülmekte olup, anılan Yönetmelik hükümlerinde ilk raporun alındığı tarihteki Yönetmelik hükümlerine göre kontrol muayenesi değerlendirmesi yapılacağı yönünde bir hüküm bulunmamaktadır. Bu nedenle Kurumumuzca yapılacak bir işlem bulunmamakta olup, Sağlık Bakanlığı veya Hazine ve Maliye Bakanlığınca konunun değerlendirilmesi gerekmektedir. (Cevapveren; SGK Mevzuat Bölümü)

Engelli sağlık kurulu raporu düzenlenmesi talebiyle sağlık hizmet sunucusuna başvuran bireyin engellilik değerlendirmesinin, engelliliğin sağlık kurulu raporuyla ilk tespit edildiği dönemde yürürlükte olan veya geçmişte bir dönemde yürürlükte olan mevzuat hükümlerine göre yapılması, pratikte mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan raporlara istinaden sağlanan hak, yardım ve hizmetlerin sürdürülmesi ve kontrol muayenesi talep edilmesi hususu hak, yardım ve hizmetleri sağlayan Kurumların uhdesindedir.

(Cevap Veren; Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sosyal Güvenlik Uygulamaları Dairesi B)

 

*

2019 yılı öncesi yaşlılık aylığı bağlanmış olan engelliler 2019 ve/veya daha sonraki zamanlarda SGK tarafından telefon ile kontrol muayenesine çağırılıp 20.02.2019 tarihli mevzuata göre değerlendirilerek oranları %40 altına düşenlerin yaşlılık aylığı durdurulup mağdur edilmektedir, bu vebal ve haksızlıktır, ayrıca yanlış ve hukuki dayanağı olmayan bir uygulamadır.

Yapılması gereken; 20 Şubat 2019 sayı 30692 "Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik" güncelleme yapılmalıdır. 4A SSK'lı Sürekli Rapor ve Sürekli Vergi indirimi ile emekli olduktan sonra kontrole çağırıldığında hak kaybı olmayacak şekilde ilgili yönetmeliğe ek madde veya geçici madde eklenmelidir. Çünkü ilgili kişinin rahatsızlığında bir iyileşme yoktur.

(Madde 20-(1) Bu yönetmelik hükümleri Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı ve Sağlık Bakanı müşterek yürütür.)

Maalesef ki engelli kişilerin ihtiyaçlarındaki çözüm noktasında yani resmi kurumlarca hep son imza bölümünde tıkanıp kalmaktadır. Belki projeler veya görüşler dinlenmekte, fakat uygulama noktasında çok geç kalındığından ötürü engelli kişiler mağdur olmakta ve yıllar geçmektedir. Bu husustaki en önemli nokta Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Emekli Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkilileri bir araya gelip kısa zamanda bu sorunu çözüme ulaştırmaları beklenmektedir.   

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları