İşte dondurmanın hiç bilinmeyen faydaları ve zararı...

İşte dondurmanın hiç bilinmeyen faydaları ve zararı...
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, dondurma hakında bilinmeyenleri anlattı. İşte ayrıntıları...

Yapılan çalışmalar yetersiz kalsiyum alımının yağ hücrelerinde daha fazla yağ depolandığına açıklık getiriyor. Yarım bardak süt ile 120 mg kalsiyum alınırken aynı miktar dondurmayla 150 mg kalsiyum alımı sağlanıyor. Diyet ve Beslenme Uzmanı Melis Torluoğlu konuyla ilgili şunları söyledi:

“ Bu nedenle 3 top dondurmayı 1 su bardağı süt, 1 ince dilim ekmek ve 1 porsiyon meyveye eşdeğer olarak düşünürsek günlük alımda bu tip değişimlerle sağlıklı olarak gönül rahatlığıyla tüketmek mümkün oluyor.”

DONDURMA ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Eriyip tekrar dondurulmasına izin verilen dondurmalar tüketilmemelidir.
Dondurma paketlerinin üzerinde görülen buz kristallerine dikkat etmeli.
Ambalajın üzerindeki buz parçacıkları dondurmanın eriyip tekrar donduğunu ve bakteriyel üremeye açık olduğunu ortaya koymuştur.


“KASLARI ÇALIŞTIRIYOR”

Dondurmada protein kalitesi oldukça yüksekdir. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içeriyor. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek veriyor ve böylece doku kaybına engel oluyor. Yavaşlayan ve kan şekerinde dengesizlikler yaşayan metabolizma için tehlikeler olabilir. Bnu dondurmayla dengelemek mümkün.

DONDURMA KAÇ KALORİ?

Kemalpaşa 476 kcal
Baklava 425 kcal
Lokma 362 kcal
Güllaç 235 kcal
Dondurma 120-200 kcal


GEBELİK DÖNEMİNDE MİDE BULANTILARINA ÇARE

Gebeliğin ilk haftalarında mide bulantıları gözlemleniyor. Bu dönemde en sade ve tadı mümkün olduğunca nötr gıdalar tercih edilmeli. Dondurma bu tür atakları olan gebelerde iyi bir protein kaynağı ve kusmayı önlüyor. Ayrıca yitirilen sıvı ve mineral kaybını ortadan kaldırıyor.


“DONDURMANIN VERDİĞİ MUTLULUK KANITLANDI”

2002 yılında yapılan bir çalışmada, katılımcıların beyinleri zararsız bir yöntemle izlendi ve dondurma yediklerinde beyinlerinde hangi noktaların aktive olduğu ortaya çıkartıldı. Sonuç çarpıcıydı.

Dondurmanın beyindeki keyif bölgelerine dokunduğu, insanların dondurmayı keyif almak ve sosyalleşmek için kullandığı ispatlandı.

DONDURMA NASIL YENMELİ?

Dondurma faydalı ama zararlarını da göz ardı etmemek gerek.
Zararlarını minimum düzeyde tutabilmek için özellikle çikolatalı külahlar, soslar ve kağıt helva tercih edilmemesi, sade ya da meyveli türlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kalori bombası haline gelebiliyor.
 

DONDURMA BADEMCİK ŞİŞİRİ Mİ?
Dondurmanın bademciklerde enfeksiyona neden olacağı efsanesi hiçibir bilimsel kanıta dayanmıyor. Çok soğuk olan bir besinin damarlarda ani daralma yaratarak direnç mekanizmasında bozulmaya yol açarak enfeksiyona neden olması görünen bir durum olsa da hiçbir bilimsel dayanağı yok.

Dondurma tüketiminin ardından tüketilen oda sıcaklığındaki 1 bardak su veya nane çayı mideyi rahatlatıyor.
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar