Dolar sahiplerini 2 gün önceden uyardı: ''Hazırlığa başlayın''

Dolar sahiplerini 2 gün önceden uyardı: ''Hazırlığa başlayın''
ABD Merkez Bankası'nın 3 Mayıs'ta açıklayacağı faiz kararı bütün dünya tarafından merakla beklenirken, ekonomist Selçuk Geçer toplantıdan çıkacak kararın ne olacağını takipçileriyle paylaştı ve "Beklemeden hazırlığa başlayın" uyarısında bulundu.

Turgay Sakarya / Günboyu

Türkiye''de birikimini dolar olarak tutan yatırımcılar ve orta gelirli vatandaşlarla birlikte küresel piyasaların tamamı da gözünü 3 Mayıs''ta Türkiye saati ile 21.00''da yapılacak FED açıklamasına çevirmiş durumda. ABD''de paylaşılan son ekonomik verilerin ardından enflasyonun kontrol altına alındığına yönelik sinyallerden sonra gerçekleşecek ilk FED toplantısı olması sebebiyle, 2-3 Mayıs tarihlerinde yapılacak görüşmelerden hem doların hem de altın fiyatlarının geleceğini belirleyecek bir karar çıkması bekleniyor.

İki gün sürecek toplantıların ardından 3 Mayıs''ta saat 21.30''da mikrofon başına geçecek olan FED Başkanı Powell, alınan faiz kararının gerekçelerini dünya ile paylaşacak. Bu açıklamada kullanılan ifadeler, gelecek aylara yönelik beklentiler için de ipuçları içerirken, bir süredir iddia edilen ''Mayıs ayı son faiz artırım kararı olacak'' iddialarının da doğruluğu, söz konusu açıklamalar ile test edilmiş olacak.

Türkiye''de 14 Mayıs seçimlerinden önce dövizde rekor bir talep ortaya çıkarken, talebi karşılama noktasında sıkıntı çeken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz işlemlerine yönelik onlarca kısıtlama kararına rağmen özel şirketler ve bankaların spot piyasalara yönelmesine engel olamadı. Kapalıçarşı''da 20.50 TL''yi geçen dolar kuru, Türkiye''de dalgalı kur rejiminin uygulandığı 21 yıllık tarihte gösterge ve piyasa kuru arasındaki makasın ilk kez yüzde 5''i geçtiğini gözler önüne serdi.

"DOLARDAN KAÇIP EURO''YA KOŞUN"

Ekonomi piyasaları ve döviz kurlarına yönelik sansasyonel tahminleri ile gündeme gelen ekonomist Selçuk Geçer, 3 Mayıs''ta yapılacak toplantının gerekçelerinde, yıl sonuna kadar yeni bir faiz artırımına gidilmeyeceğine dair imaların bulunması halinde altın fiyatlarının sert bir yükseliş yaşayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Altın fiyatlarını belirleyen en önemli etkenlerden biri de dolar endeksi. Ancak bu dolar fiyatı, Türk lirası karşısında değil, küresel ölçekte hangi seviyede olduğu ile alakalı. Bu nedenle beklenti şu ki, gelecek aylarda dolarda çok sert olmasa da bir miktar düşüş yaşanacak. Tekrar ediyorum, dolar/TL paritesi düşmeyecek, aksine yükselecek çünkü bu Türkiye ekonomisindeki yapısal sorunlarla alakalı ancak küresel ölçekte birçok gelişmekte olan para birimine karşı dolar değer kaybedecek. Sebebi ise FED tarafından faiz artırımlarının durdurulacağına yönelik piyasalara net bir mesaj verilecek olması.

Haziran ayında da 25 baz puanlık artış bekliyorduk ancak geçtiğimiz haftalarda gelen veriler gösteriyor ki ABD''de ekonomi iyice soğumuş durumda, enflasyonu ise FED arzu ettiği seviyelere çekmeyi başardı. Bu nedenle 3 Mayıs''ta bir 25 baz puanlık artışla beraber, yeni yıla kadar herhangi bir faiz indirimi ya da artırım kararı alınacağını düşünmüyorum.

Avrupa Merkez Bankası ise faiz kararlarına FED''e göre daha geç başladığı için, o tarafta bir süre daha artırım furyasının sürdürüleceğine yönelik sinyaller var. Yani önümüzde Euro''nun değer kazanıp, doların değer kaybettiği bir yaz mevsimi geçmesi oldukça muhtemel gözüküyor. Bu nedenle erken pozisyon almakta fayda var. Piyasalar yavaş yavaş çıkacak kararı fiyatlamaya başlamış durumda. Gelecek 48 saat içerisinde erken davrananların karlı çıkacağı bir dönem yaşanacaktır.

Şu anda 1.10 seviyesinde bulunan bir Euro/dolar paritesi mevcut. Bunun yaz aylarının sonunda 1.15 belki de 1.20 noktasında hareketler sergilemesi çok büyük sürpriz olmayacaktır. Dolarda çok büyük, panik yaşatacak bir düşüş yaşanmayacak olsa da görünüş dikkate değer bir aşağı inişin habercisi gibi gözüküyor. Bu yüzden dolar varlığı olanların etraflıca düşünmesi, portföylerinin bir kısmını farklı alanlara kaydırması akıllıca olacaktır.

"ALTIN YAZ AYLARINDA REKORDAN REKORA KOŞACAK"

Burada en önemli yükselişlerden biri de emtia ve kripto paralarda yaşanacaktır. Özellikle ons fiyatları dolar çarpanına bağlı olduğu için çift yönlü bir yükselişe girecektir. Xauusd paritesi için yıl sonunda 2350-2400 dolarları görmek sürpriz olmayacak. Türkiye''de altın yatırımcısı içinse durum çok daha hareketli olacaktır çünkü dediğim gibi seçimden sonra adil dolar kurunun 24-25 liralara geleceğini belirten çok sayıda uluslararası finans kuruluşunun raporu var. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde gram ve çeyrek altın hem döviz kaynaklı bir yükseliş yaşayacak, hem de ons altın uluslararası piyasalarda değerleneceği için bir artış dalgası da buradan gelecek.

Bu gelişmelerle, kararın gerekçesinin açıklanmasında net bir şekilde sonraki aylar için faiz artırımının gelmeyeceğinin söylenmesi halinde ABD borsalarından çok büyük bir çıkış olacaktır. Özellikle dolardan çil yavrusu gibi kaçan ve birikimini her dönemin ''güvenli limanı'' olan altına ve bir miktar da kripto paralara taşıyan yatırımcılar, fon yöneticileri olacaktır.

Gram için elbette seçim sonuçlarını da beklemek lazım ancak yıl sonunda 1500-1600 TL gibi bir fiyatlama tahmin etmek gerçekçi olacaktır. Tüm yumurtaları tek sepete koyup, bütün birikiminizi altına yatırmanız çok akıllıca olmaz. Evet, altın yükselecektir ancak emtialara göz gezdirmek ve özellikle gümüş için şu anda bulunan fırsatlardan yararlanmak gerekiyor.

"BANKACILIK KRİZİ SÖNDÜ AMA ALTIN ATEŞİ DİNMEDİ"

ABD''de mart ayında Silikon Vadisi Bankası''nın batışıyla başlayan kriz süreci First Republic Bank''ın da dahil olduğu birkaç bankanın daha iflas etmesiyle büyük bir krizin habercisi olarak algılanmış ve küresel ölçekte panik yaşanmasına neden olmuştu. Geçtiğimiz günlerde ABD''nin en büyük bankalarından biri olan JPMorgan''ın First Republic Bank''ı satın alacağını söylemesinin ardından ABD Başkanı Joe Biden''ın bankacılık sistemlerinin güvenli olduğuna yönelik açıklamaları, artık bu krizin domine etkisi yaratmayacağını gözler önüne serdi.

Ancak şunu hatırlamakta fayda var, bu krizle birlikte altın uçuşa geçmiş ve ons 2048 dolara kadar çıkmıştı. Ortamın soğumasına karşın parite hala 1960-2010 seviyelerinde gelgit hareketlerine devam ediyor. Altın için bu yükseliş yaz aylarında bekleniyordu ancak bankacılık krizi bu tarihi oldukça erkene çekmiş duruyor. Bu nedenle yıl başında belirlenen 2350 dolarlık ons hedefleri, yükseliş trendinin erken başlaması ve boğa sezonunun nisan itibariyle başlaması nedeniyle belki de 2400''ün üzerini zorlayacaktır

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar