Doğru ve düzenli egzersiz ile birçok hastalığın önüne geçilebilir

Doğru ve düzenli egzersiz ile birçok hastalığın önüne geçilebilir
Doğru olmayan ve hekim tarafından önerilmeyen egzersizlerin, sakatlığa neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yeşim Akyol, ”Düzenli ve bilinçli yapılan egzersiz kalp rahatsızlığı, diyabet, obezite gibi pek çok hastalığı önlüyor” ifadelerini kullandı.

“DOĞRU TEŞHİS, DOĞRU EGZERSİZ”

İHA’da yer alan habere göre, Prof. Dr. Yeşim Akyol, “Yapılacak egzersiz sağlıklı fiziksel bir fonksiyon oluşturmak için doktor tarafından belirlenmeli. Egzersiz, kişinin yaş ve genel durumuna göre uzman hekim tarafından belirlenmeli. Eklem hareket açıklığı, denge koordinasyon ve esneklik dayanıklılığını artıracak egzersizler var. Hastanın rahatsızlığı teşhis edilip; hangi egzersiz hasta için uygunsa belirlenip, doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Her egzersiz her hastaya yapılamaz. Çünkü eklem yüklenmeleri olabilir. Hasta kapasitesinin üzerinde egzersiz yaparsa, sakatlık meydana gelebilir. Bu noktada hekim kontrolü oldukça önemli” şeklinde konuştu.

“EGZERSİZ HASTANIN İHTİYAÇLARINA GÖRE BELİRLENİYOR”

Egzersiz reçetesinin; hastanın yaşına, ihtiyacına, kapasitesi ve ilgi alanına göre belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. Akyol, “Kişinin dayanıklılığı arttıkça, egzersiz de artırılarak devam eder. Örneğin, hastanın eklem kısıtlılığı varsa; eklem hareket açıklığı egzersizleri verilir. Dayanıklılıkla alakalı bir sorun mevcut ise ilk başta kapasite egzersizleri uygulanır. Düşme problemi yaşadıysa denge koordinasyon egzersizleri verilir” dedi.

İnternet üzerinde sayısız egzersiz videoları bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yeşim Akyol, dikkatli ve bilinçli davranmamız gerektiğinin altını çizerek, “Yetkin olmayan kişiler tarafından oluşturulan bu videolar maalesef uygulanıyor. Sağlık personeli olmayan kişiler tarafından anlatılan hareketler kesinlikle uygulanmamalıdır. Videolarda gösterilen hareketler yanlış olabiliyor veya hastalar yanlış uygulandığında düzeltecek bir gözlemcisi olmuyor. Bunun sonucunda da sakatlıklar meydana gelebiliyor. Hareketler, kesinlikle hekim önerisi ile fizik tedavi uzmanı tarafından gösterilmelidir” ifadelerini kullandı.

“FİZYOLOJİK RAHATSIZLIKLARI GECİKTİRMEK ‘EGZERSİZ’ İLE MÜMKÜN”

Prof. Dr. Akyol, “Yaşlılık döneminde sarkopeni hastalığı olarak bilinen, aslında yaşlanma ile kaslarda kaçınılmaz olarak görülen fizyolojik bir durum var. Kaslarda kuvvet azalması ve incelme durumu. Hastanın kol ve bacak kaslarında oluşan incelmeler, dayanıklılığı azaltıyor. Egzersizler ise bu fizyolojik rahatsızlıkları geciktiriyor” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar