Diyarbakır'ın 12 bin yıllık tarihinde ilk kez lahit mezar bulundu

Diyarbakır'ın 12 bin yıllık tarihinde ilk kez lahit mezar bulundu
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır surlarının 4. etabında, 75 numaralı burç ile Saint George Kilisesi arasında yapılan kazıda Roma dönemine ait olduğu belirlenen bir lahit keşfedildi. Bu, kentte bulunan ilk lahit olarak tarihe geçti.

Merkez Sur ilçesindeki restorasyon çalışmaları kapsamında devam eden kazılar sırasında, 4. etapta bulunan 75 numaralı burçta ilginç bir buluntu yapıldı. Burç ile Saint George Kilisesi arasında yer alan lahit, 2 metre 24 santimetre uzunluğunda ve 82 santimetre yüksekliğinde. Lahitin çevresinde Malta Haçı motifleri bulunması, tarihçilere göre önemli bir Roma dönemi izi olarak kabul ediliyor.

Vinç yardımıyla çıkarılan lahit, Diyarbakır Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı ekipleri tarafından incelenmeye başlandı. Bu olağanüstü keşif, bölgedeki tarihi zenginliği ve arkeolojik potansiyeli bir kez daha gözler önüne serdi.

Bölgeyi ziyaret eden Furkan Erkan, lahitin bulunduğu bölgeyi gezenlerden biriydi. Erkan, lahitin Ege bölgesinde görülen tipik bir örnek olmadığını belirterek, bölgede ilk defa böyle bir keşif yapıldığını ifade etti. Lahitin içindeki kemiklerin kimlere ait olduğu ve cinsiyetlerinin belirlenmesi için Gaziantep'te detaylı incelemeler yapılacağı belirtildi. Bu keşif, Diyarbakır'ın zengin tarihine ve arkeolojik potansiyeline yeni bir katkı olarak değerlendiriliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar