Depremden etkilenen tarihi çarşı hamamı restore edilecek

Depremden etkilenen tarihi çarşı hamamı restore edilecek
Kahramanmaraş merkezli depremlerin Malatya kent merkezinde de hasara yol açtığı, 150 yıllık tarihi çarşı hamamı restore edilecek.

6 Şubat'ta yaşanan depremlerin Türkiye genelinde büyük bir yıkıma ve can kaybına neden olduğu bilinirken, kültür varlıkları da zarar gördü. Malatya'nın sembol yapılarından Teze (Yeni) Cami'nin de depremden etkilendiği belirtildi ve restorasyon çalışmaları başlatıldı. Bu süreçte, camiye gelir sağlamak amacıyla 1873 yılında inşa edilen tarihi çarşı hamamının da hasar gördüğü tespit edildi.

aw174984-01.jpg

Harput İç Kale Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verirken, çarşı hamamının da bir an önce restore edilmesi gerektiğini vurguladı. Aytaç, "Teze (Yeni) Cami, Malatya'nın sembol yapılarından biridir. Arşiv kayıtlarına göre, 1873 yılında inşa edilen bu yapı, camiye gelir sağlamak amacıyla yapılmıştır. Son depremlerde hamamda bazı çatlaklar oluştu ancak yapı sağlam durumda. Restorasyon çalışmalarının başlaması için çarşı hamamının da gündeme alınması gerekmektedir. Şehirdeki kültürel varlıkların kaybolmaması için tarihi yapıların restore edilmesi önemlidir. Bu bağlamda, cami ve hamamın birlikte restore edilmesi gerekmektedir. Camide başlatılan çalışmalar devam ederken, hamamın da bir an önce restore edilmesi için harekete geçilmelidir" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar