Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Deprem olduğunda!

 Ülkemiz deprem üretme potansiyeli yüksek diri fayların olduğu bir coğrafyada olmasına rağmen ne yazık ki toplumda deprem bilinci oluşmamıştır. Deprem bir doğa olayıdır, afete dönüşmesi insan eli ile gerçekleşmektedir. Ortaya çıkan can ve mal kayıplarının sorumlusu yapılaşmanın her kademesindeki yetkililer ve yöneticilerdir. 
 
Bir deprem anında ve sonrasında engelli bir kişinin karşılaşacağı sorunları en aza indirmesi için deprem öncesinde hazırlık çalışmaları yapması gerekmektedir. Bu çalışmaların bazıları tüm engelli grupları için ortak olmakla birlikte, bazıları engelli grubuna göre farklılıklar içerebilir. Tüm bu hazırlık çalışmalarının tamamlanabilmesi için engelli kişiyle birlikte çevresindeki kişilerin de bu çalışmalarının bir parçası haline gelmesi gerekmektedir.
* Destek Kişi ve Grupları (Destek Ağı)
* Acil Durum Evrakları
* Acil Durum Çantası
* Yapısal Riskler
* Yapısal Olmayan Riskler
* Yangın Riskleri
* Afette İlkyardım
* Yerel Afet Gönüllüleri
*Tatbikat
Destek ağı engelli bir kişinin bir deprem anında ve sonrasında yardım alabilecekleri kişilerden oluşur. Bu kişilerin kimler olabileceği aşağıda belirtilmiştir
* Aile/akraba/arkadaş
* Komşular
* Muhtarlık/resmî görevliler
* Yerel afet gönüllüleri
* Yaşadığımız, okuduğumuz veya çalıştığımız yerdeki görevliler
Engelli kişi için depreme hazırlık çalışmaları kapsamında mutlaka kendi yakın çevresindeki tanıdıklarıyla böyle bir ağ oluşturulmalıdır. İşitme engelli bir bireyin, varlığını başkalarına duyurabilmesinde, görme engellinin öğrendiği ve her zaman kullandığı yer ve yollardaki değişiklikleri fark etmesinde ek desteğe gereksinimi olabilir. Yatağa bağımlı bir bireyin tahliyesi için ise önceden bilgili ve hazırlıklı olmak gerekebilir. Özellikle, engelli kişinin sıklıkla bulunduğu bir yerdeyken (ev, okul, iş, vb.) meydana gelebilecek bir depremde, kendisine yardımcı olabilecek kişiler belirlenmeli ve bu kişilerin engelli bireye nasıl yardım edebileceği konusunda gerekli düzenlemeler önceden yapılmalıdır. Bu destek ağı, engelli kişinin çocuk olması durumunda özel koşullara göre de uyarlanmalıdır. Afetler korkutucu olabilir ve her zaman, her yerde yaşanabilir. Afet sonrasında evimizi terk etmek zorunda kalabiliriz; afette görevli kurumlar afet sonrası ihtiyaçlarımızı hemen karşılayamayabilir; ayrıca deprem esnasında düşünecek zamanımız da olmayabilir. Bu nedenle, ailelerin önceden afete hazırlık çalışması yapması ve bunları uygulaması büyük önem taşır.
 
Acil Durum Evrakları ve Çantası;
 
Nüfus cüzdanı, aile kayıtları, ev ve araç belgeleri Engelli kişinin engellilik durumuna ilişkin bilgilerin yer aldığı tüm temel dokümanların fotokopileri, varsa engelli kişinin doktorunun iletişim bilgisi. Engelli kişi cihaz ya da gereç kullanıyorsa cihazın veya gerecin nasıl kullanıldığını açıklayan yazılı bir belge ve gerekli görülüyorsa bu araçların temin edilebileceği yerlerin iletişim bilgileri. Çanta içindeki ilaçları ve/veya kişiye özel gereçleri nasıl kullanması gerektiğine dair bilgileri içermelidir.
* Radyo ve piller
* Düdük veya benzeri sesli işaret gereçleri
* Sim kartıyla birlikte cep telefonu, şarj cihazı
* Hijyen malzemeleri
* İlkyardım malzemeleri
* Nakit para
* Battaniye
* Aile fertlerinin güncel fotoğrafları
Bu liste, kişilerin kendi özel durumuna ve ihtiyaçlarına göre eklemeler yapılarak zenginleştirilebilir. Motorlu tekerlekli sandalye kullananlar, yedek akü veya tekerleklere gelebilecek olası zararlara karşı yedek iç lastik bulundurma seçeneklerini düşünebilirler. Deprem sırasında, sarsıntı başlar başlamaz, dönüp kalmadan veya sağa sola kaçmadan, bulunduğumuz yerde ve kendimizi koruyacak en uygun şekilde davranmamız gerekmektedir. (Devam edecek...)
 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları