Kış ayının en büyük sağlık sorunu! Eksikliği diyabet yapıyor

Kış ayının en büyük sağlık sorunu! Eksikliği diyabet yapıyor
İnsan sağlığı için vitaminlerin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu vitaminlerden biri de D vitamini, hem yetişkin hem çocuk sağlığı için gerekli olan vitaminler arasında yer alır. Eksikliğinde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle vitamin seviyelerinin istenilen düzeyde olması çok önemlidir. Ancak D vitamini içeren besinler ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Her yıl giderek artan diyabet hastalarının hayatları boyunca beslenmesine ve yaşam alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekir. Yapılan araştırmalara göre, D vitamin seviyesi düşük olan hastaların diyabete yakalanma risklerinin daha yüksek olduğu saptandı.

DİYABET HASTALIĞI NEDİR?

Diyabet, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre, kilolarına bakılmaksızın, daha düşük D vitamini seviyesi olan hastaların diyabete daha yatkın oldukları belirtildi. D vitamini eksikliği diyabetin yanı sıra çocuklarda raşitizm hastalığına yetişkinlerde ise kemik erimelerine, kas güçsüzlüğüne neden olabiliyor.

Yetişkinlerin günde 600 ünite D3 vitaminine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Dr. Manickam, veteryan olanlara mantar, olmayanlara ise balık tüketmeleri konusunda tavsiyelerde bulunurken güneş ışınlarına vücudu maruz bırakmayı da önerdi. Günde iki kez 30 dakika boyunca güneş kremi sürmeden sırt, bacak, yüz ve kolların güneşe maruz bırakılmasını tavsiye etti.

Dr Manickam, D vitamininin vücuttaki insülin yollarının sayısını artırdığını ve bu sayede hücrelerin karbonhidratları ve şekeri daha iyi emmesini sağlayarak kan şekerindeki ani yükselmeleri önlediğini söyledi.

 

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Depresyon

Tükenmişlik

Yeterince uyku alamamak

Kas Güçsüzlüğü

Kemik ağrısı

Saç kaybı

İştah kaybı

Çok sık hastalanmak

 

D VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

MANTAR

Mantarlar UV ışınlarına maruz kaldıklarında D vitamini üretirler. Mantarlar, hayvansal olmayan tek yeterli D vitamini kaynağıdır. Mantarların, D vitamininin kan seviyelerini artırmaya yardımcı olan D2 vitamini ürettikleri bilinmektedir. Bu nedenle, D vitamini eksikliğine karşı mantar tüketebilirsiniz.

 

 

YUMURTA SARISI

Güne iki yumurta ile başlayan insanlar, güne doğru beslenerek başlıyorlar. Araştırmalar, bütün yumurtaların 37 IU D vitamini içerdiğini ve bu da onları iyi bir kaynak yaptığını bulmuştur. Sadece D vitamini değil, yumurta da gün boyu enerjik hissetmenizi sağlamak için harika bir sağlıklı yağ ve protein kaynağıdır.

 

 

GÜÇLENDİRİLMİŞ GIDALAR

Doğal D vitamini kaynakları sınırlı olduğundan, bazı gıda ürünleri bu besin maddesi ile takviye edilir. Güçlendirilmiş gıdalardaki D vitamini seviyeleri diğer gıda kaynaklarındaki kadar yüksek olmasa da vücudunuzdaki toplam vitamin miktarına katkı sağlar. 

 

MORİNA BALIĞI KARACİĞER YAĞI

Balık yemeyi sevmeyen kişiler için iyi bir seçenektir. Kalbiniz için iyi olan ve vücuttaki iltihabı azaltan omega-3 yağ asitleri de yüksektir. Ancak, sorunlara yol açabileceğinden bu takviyeyi aşırı tüketmediğinizden emin olun.

YAĞLI BALIKLAR

Ton balığı, uskumru ve somon gibi balık çeşitleri iyi birer D vitamini kaynaklarıdır. Araştırmalar, günlük D vitamini seviyenizi karşılamaya yaklaşmanız için bir porsiyon yağlı balığın yeterli olduğunu söylemiştir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar