Suriye uzaya önce çıktı: Tarihe çok şaşıracaksınız

Suriye uzaya önce çıktı: Tarihe çok şaşıracaksınız
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzaya gidecek ilk Türk açıklaması sonrası heyecan yaşanırken, komşu Suriye'nin uzay macerasını duyanlar ise şaşırıyor. Henüz bir Türk uzaya çıkamazken Suriyeli bir astronom olan Muhammed Ahmed Faris bu yolculuğu 1987 senesinde gerçekleştirdi.

ÇOK ŞAŞIRACAKSINIZ! UZAYA YILLAR ÖNCE ÇIKMIŞLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası "Milli Uzay Programı kapsamında, bir Türk vatandaşının uluslararası uzay programına gönderilme sürecini başlatıyoruz. 45 yaşından genç vatandaşlarımız bu programa başvurabilecek." dedi. Bu gelişme sonrasında gerek sosyal medya gerekse de televizyon programlarında uzaya gidecek ilk Türkün kim olacağı tartışmaları başladı.

Türkiye''de bu gelişmeler yaşanırken, son yıllardaki iç savaş nedeniyle zor zamanlardan geçen Suriye''nin uzaya astronot gönderme tarihi ise dikkat çekti. Suriyeli bir Suriyeli bir askeri havacı olan Muhammed Ahmed Faris, 1973 yılında Halep Hava Harp Okulu''ndan mezun oldu. Albay rütbesiyle Suriye Hava Kuvvetleri''nde pilot olarak görev yaptı. 30 Eylül 1985 tarihinde Interkosmos uzay uçuşu programına katılmak üzere seçildi. Navigasyon programlarına katıldı. 22 Temmuz 1987 yılında Mir uzay istasyonunda Soyuz TM-3 Araştırma aracı ile kozmonot olarak uzaya gitti ve uzayda 7 gün 23 saat ve 5 dakika kaldı. Soyuz TM-2 gemisiyle Dünya''ya döndü.

O DA TÜRKİYE''YE GELDİ

Suriye''de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye''ye gelme kararı alan Faris, yaklaşık 10 yıldır Türkiye''de yaşıyor. Türk vatandaşlığı da alan Faris''in Türkiye''nin uzaya çıkma çalışmalarına da katkı verdiği belirtiliyor.

2020 yılında Anadolu Ajansı''na konuşan Faris, ''''Ben, burada Suriyelilerle yardım etmek için Türkiye’ye geldim. Bu benim için insani ve ahlaki bir tavırdı. Muhalifleri bir araya getirmek için Reyhanlı‘da bir süre yaşadım. Ancak oradaki şartlar biraz değişti maalesef amacımı gerçekleştiremedim. Sonra İstanbul’a geldim uzayla ilgili konferanslar, dersler vermeye başladım. Üniversitelerde, liselerde ders anlatmaya başladım. Derse gelen herkes çok mutluydu ben de çok mutluydum. Beni babaları gibi görüyorlardı. Uzay bilimine çocuklara erken yaşta eğitimle aşılamalıyız en son Bursa’da bilim merkezinde çok büyük bir yerde eğitim verdim. Derslerimde genelde uzaya çıkışı, uzay tarihi, astronot gibi konuları anlatıyorum'''' dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar