Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Alanur ÖZALP

Alanur ÖZALP

PSİKOLOG GÖZÜYLE

Çocuğunuzu iş yerinize götürün

Çocuklar, özellikle annelerinin babalarının yaptıkları işi çok merak ederler. Sadece işi değil annelerinin babalarının çalıştıkları iş ortamını da çok merak ederler. Çocukları sizinle birlikte iş yerinizi tanıtmak göstermek ve iş arkadaşlarınızla onu tanıştırmak için ve iş yerinde kullandığınız aletleri ona tanıtmak için onu iş yerine götürmeniz cazip olacaktır. Bazen çocuklar ebeveynlerinin iş yerini çok kötü, sıkıcı, zorluklarla dolu bir ortam olarak hayal ederler. Bazen de ebeveynlerini kendilerinden aldığı için işe ve iş yerine kızgınlık geliştirirler. Bütün bu olumsuz duyguların ortadan kalkabilmesi için çocukları iş yeri ziyaretine götürmek, kafalarındaki olumsuz düşünceleri silmek anlamına geleceği için doğru bir davranıştır. Çocuğunuzu iş yerine götürmeden önce patronunuzla ve çalışanlarınızla konuşun, çocuğunuzu getirip getiremeyeceğiniz konusunda onaylarını alın. İş arkadaşlarınıza çocuğunuzu getireceğinizi söyleyin. Çocuklar ebeveynlerinin iş ortamını gördüklerinde ebeveynlerine karşı inançlarını, sevgilerini, saygılarını daha güçlü bir şekilde pekiştirmiş olurlar. Anne baba işe gidiyorum diye evden çıktığında, nerede olduğunu, neler yaptığını, kimlerle çalıştığını, çocuğun bilmesi çocuk için çok önemlidir. Çocuklar böyle durumlarda arkadaşlarına ebeveynlerinin ne için çalıştığını, kendilerine ve arkadaşlarına çok daha doğru bir şekilde anlatabilirler. Böyle durumlarda ebeveynlerinin onları yalnız bırakmak için, onlara kızdığı için, onlar yaramazlık ettiği için işe gidiyorum demediğini daha iyi anlayabilirler.

Küçük sorumluluklar

Her yaşta çocuk ebeveynlerinin iş yerine gitmekten ayrı bir keyif alır ve haz duyar. Ergenlik dönemindeki çocuklar sadece ebeveynlerinin iş yerine gitmek istemezler, aynı zamanda onlarla birlikte onların yaptığı işleri yapmak, onlara yardım etmek, onların kullandıkları aletleri kullanmak da isterler. Böyle bir durumda onları iş yerine götürdüğünüzde onlara küçük işler verebilirsiniz. O işleri yapmalarını takip edebilirsiniz. Özellikle iş yerindeki arkadaşlarınızla tanışmaları, onlar için çok önemlidir. Böyle durumlarda kendilerini değerli, vazgeçilmez hissederler. Onları iş yerine götüreceğiniz zaman iş yeri ortamına uygun olarak giydirmelisiniz ve onlara iş yerinde neler yapıldığı, kimlerin çalıştığı konusunda bilgiler vermelisiniz. Özellikle gidilecek iş yeri ebeveynin kendi iş yeri ise çocuğun yaşına bağlı olarak belli sıklıklarda gitmesine izin verilmeli ve götürüldüğü zamanlarda onlara küçük sorumluluklar verilmelidir. Bazen birkaç çalışan birlikte çocuklarını getirerek çocukların tanışması ve dostluk kurması sağlanabilir. Bazı işyerlerinde senede bir defa olmak koşuluyla herkes çocuklarını iş yerine getirerek iş ortamını ve iş arkadaşlarını çocuklarına tanıtmayı bir seremoni halinde yapmaktadırlar. Bu seremonilere katılmış olan çocuklar bundan çok keyif aldıklarını anlatmışlar. Hatta iş yeri yöneticilerine teşekkür mektupları göndermişlerdir. Bu mektuplardan sonra bu uygulama geleneksel hale gelmiştir.

Sosyalleşmeye ilk adım

Ebeveynlerinin iş yerlerine gelen çocuklar bazen genel yönetici tarafından bir hediye ile karşılanırlar. Böyle bir durum çocuğun sosyalleşmesi ve iş hayatına bakış açısını olumlu anlamda geliştirir ve güçlendirir. Hatta böyle durumlarda çocuklar sadece anne ebeveynlerinin iş yerlerine gitmek biçiminde değil teyzesinin, halasının, dayısının, amcasının çalışma ortamına da gidebilirler. Bu uygulamaya katılan çocukların anne babalarıyla ilişkileri daha güçlü, sıcak, dostane olduğu gözlemlenmiştir. Bununla birlikte bu çocukların kendi arkadaşlarıyla ve çocuklarıyla olan ilişkilerinde kendilerine daha fazla güvendikleri, daha fazla sorumluluk aldıkları, daha fazla sosyal oldukları gözlemlenmiştir. Özellikle iştah sorunu yaşayan çocukların böyle bir etkinlikten sonra iştah sorunlarının azaldığı gözlemlenmiştir. Böyle bir ortama giren çocuklar kendilerinin değerli olduklarını düşünürler ve büyüdüklerinde meslek seçiminde daha doğru, daha gerçekçi adımlar atabilirler.

Çocuğunuzu iş yerinize götürdüğünüzde odanızı, masanızı, kullandığınız bilgisayarınızı ona gösterin. Sizin masanıza oturmasını sağlayın. Hatta sizin iş yerinizde onun bir resmini çekin ve bu resmi onun odasına çerçeveletip asın. Bu konuda çocuklarınıza onları işe getirmenizin amacının ne olduğunu açıklayın ki onlar da kendi çocuklarını iş yerlerine götürme davranışını kendi çocuklarında devam ettirsinler. Eğer iş sizinse ve işinizi çocuğunuza devretmeyi düşünüyorsanız bu uygulamayı her yaz tatil süresinin dışında düzenli olarak uygulayın. Ona kaldırabileceği basit sorumluluklar verin ve bu sorumlulukları başarmasıyla ilgili onu ödüllendirin. Hayatı daha gerçekçi görmelerini sağlayacaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları