Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yolları

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yolları
Bulaşıcı zinciri açısından kontrol altında tutulması gereken önemli hastalıkların başında ‘cinsel yolla bulaşan hastalıklar’ geliyor. Dünyada her yıl yaklaşık yüz milyon kişinin cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalandığı belirtiliyor.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma yolları

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların, son yıllarda en sık görülen enfeksiyon hastalıkları grubunu oluşturduğunu söyleyen Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Arpi Tırpancı, dünyada her yıl yaklaşık yüz milyon kişinin cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalandığını belirtiyor. 

Peki en çok görülen hastalıklar hangileri ve bunlardan korunmak için neler yapılmalı? 

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında şunlar geliyor:

Frengi

Cinsel yolla bulaşan bir bakteri enfeksiyonudur. Hem erkekte hem kadında genital bölge, anal bölge, dudak ağız lezyonları yoluyla bulaşır. 

Belsoğukluğu (gonore):

Bir bakteri hastalığı olan gonore, daha çok genç yaşlarda görülür. Vajinal, anal veya oral yolla bulaşır. Hastalık etkeni semende ve vajinal akıntıda bulunur ama bazı hastalarda bulgu olmayabileceğinden farkına varılmadan yayılır. 

HPV enfeksiyonu:

Siğil, HPV grubunda 100 civarı alt grup barındırır. Bunların bir kısmı daha ağırlıklı olarak genital bölgeyi tercih ederek yerleşir. HPV enfeksiyonu toplumda son derece sık görülen deriden deriye direkt temas ile bulaşabilen bir virüs enfeksiyonudur. 

Uçuk (HSV enfeksiyonu):

Herpes, bulaştığında etkeni dokuda uzun yıllar kalan bir virüs enfeksiyonudur. HSV tip 1 ve HSV tip 2 olarak adlandırılan iki tipi vardır. Deri ve mukozalarda hastalık oluşabilir. Aktif olduğu dönemde deriden deriye direkt temas ile bulaşır ancak klinik belirti olmadığı dönemde dahi bulaştırıcılık riski mevcuttur. Tedavi, etkeni yok etmeye yönelik olmayıp semptom yatıştırmaya ve bulaştırıcılığı azaltmaya yöneliktir.

Molluskum kontagiozum:

Deride ortası çukur küçük kabartılar oluşturan bir virüs enfeksiyonu olan molluskum kontagiosum, cinsel yolla bulaşır ancak ortak kullanılan alanlarda da bulaşıcılık mümkündür. Çocuk ve erişkinlerde görülebilir.

Klamidya:

Etkeni bakteri olan klamidya trahomatis, çok sık karşılaşılan bir enfeksiyondur. Bulgular cinsel ilişkiden 1-3 hafta sonra ortaya çıkar veya asemptomatik seyredebilir. Bulaş yolu cinsel ilişkidir. 

Hepatit B:

Nadiren semen vajinal sıvılar, kan ve idrarla bulaşabilir. Cinsel yolla, ortak kullanılan tıraş takımları, küpe gibi araçlar veya dövme, piercing gibi işlemler sırasında, ve annede varsa doğumda bebeğe bulaşabilir. 

Trikomonas:

Etkeni bir parazit olan trikomonas vajinalis, sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardandır. Her iki cinste daha çok orta yaşta görülür. Cinsel ilişkiden 1-4 hafta sonra belirtiler idrarda yanma, gerginlik hissi ve sarı, yeşil bol akıntı ile kendini gösterir. Tanı akıntının tetkiki ile konup antiparaziter ilaçlarla tedavi edilir.

Dr. Tırpancı, bu hastalıklardan korunma yolları hakkında ise şunları söyledi:

"- Kondom kullanımını (tüm ilişki süresince) ve doğru kullanımı öğrenmek,

- Ortak havlu, giysi kullanmamak,

- İlişki öncesi ve sonrası yıkanmak,

- Bulaşıcı hastalık tarama testlerini ihmal etmemek,

 - Hepatit B aşısını gerektiği dozda yaptırmak,

- Kullanılan kondom türüne dikkat etmek, (bazı türler tahriş edici özellikleri nedeniyle vajinada ve servikste tahrişe yol açıp koruyuculuğu azaltabilir),

- Hastalığın olduğu bilinen dönemde ilişkiye girmemek"

Kaynak: NTV

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar