Çin ile Filipinler sahil güvenlik gemileri çarpıştı: 4 yaralı

Çin ile Filipinler sahil güvenlik gemileri çarpıştı: 4 yaralı
Bir Filipin sahil güvenlik gemisi, Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı sularda Çin'e ait bir sahil güvenlik gemisi ile karşı karşıya gelerek çarpıştı ve olayda dört Filipinli yaralandı. Filipin sahil güvenliği, Çin'in tehlikeli manevralar yapmakla suçlanırken, daha önce yaşanan bir olayda ise Filipin gemisinde hasar oluştu.

Çin ve Filipinler arasındaki gerilim bir kez daha tırmanarak Güney Çin Denizi'nde yeni bir çatışmaya yol açtı. Filipin Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela, "BRP Sindangan" adlı sahil güvenlik gemisinin askeri ikmal operasyonu sırasında Çin'e ait bir sahil güvenlik gemisiyle tartışmalı Ayungin Shoal bölgesinde karşılaştığını açıkladı. Tarriela, Çin sahil güvenlik gemisinin sürekli olarak tehlikeli manevralar yaptığını ve Filipin gemisini engellemeye çalıştığını belirtti. Sözcü Tarriela, yerel saatle 06.32'de Çin gemisi ile çarpıştıklarını ve Filipin gemisinin hasar aldığını duyurdu.

Tarriela, ikinci çarpışmada ise saat 08.15'te Çin gemilerinden birinin, Filipin sahil güvenliğine ait Unaizah May 4 (UM4) gemisiyle çarpıştığını ve aynı anda UM4 gemisine tazyikli su sıktıklarını açıkladı. Tazyikli su nedeniyle geminin ön camının kırıldığını ve en az dört personelin hafif yaralandığını belirtti. Yaralı personelin tedavi edildiğini ve geminin Palawan adasına döndüğünü ifade etti.

120.jpg

Tarriela, Çin'in Filipin operasyonlarına yönelik eylemlerinin ve tehlikeli manevralarının Filipinlilerin hayatlarını riske attığını ve UM4 gemisindeki personelin yaralanmasına neden olduğunu vurguladı. Ayrıca, Çin'in bu tür yasa dışı ve sorumsuz eylemlerinin barışçıl diyalog ve gerilimin azaltılması çağrılarının samimiyetini sorguladığını dile getirdi. Filipinler'in uluslararası hukuka, özellikle UNCLOS'a ve 2016 Tahkim Kararına uygun olarak hareket etmeye devam edeceğini belirtti.

Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiaları, Çin'in bölgenin büyük bir kısmı üzerinde hak iddia etmesiyle birlikte Filipinler, Brunei, Malezya, Tayvan ve Vietnam gibi diğer ülkelerle yaşanan sürtüşmelerle tansiyonu yükseltmeye devam ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar