Çiftçiler tedirgin!

Çiftçiler tedirgin!
Çiftçiler mağdur olmaya devam ediyor... Bu kez arazileri kamulaştırılan çiftçilerin bedelleri ödenmedi. Parasını alamayan çiftçiler arazilerini ekmeye çekiniyor...

ÇİFTÇİLER TEDİRGİN!

Çiftçilerin yaşadığı mağduriyetler günbegün artıyor. Bu kez de Manisa''nın Yunusemre İlçesi''nde yaşandı. İlçede, Alman otomotiv devi Volkswagen fabrikası kurulacaktı. 3 milyon 364 bin 207 metrekarelik 517 parsel için Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) alanının ilave yatırımlar için genişletilmesi amacıyla acele kamulaştırma kararı alındı. Manisa OSB adına kanunen kamulaştırma sürecini Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yürüttü. 517 adet taşınmaz için acele kamulaştırma bedellerinin tespiti davası açıldı. Mahkeme talebiyle bilirkişi heyeti her parsel için keşif yaparak bedel tespiti yaptı. Tespit edilen bedellerin idare tarafından yurttaşların ödenmesi için ise 5+5 günlük süre verdi. Bu süreçte firma fabrika kurmaktan vazgeçti.

DÖVİZ KURU BAHANESİ

Yurttaşlar idare tarafından kamulaştırma bedellerinin ödenmesini beklerken Manisa OSB avukatları mahkemeye itiraz etti. Güncel durumda döviz kurlarındaki kırılganlık, piyasa koşullarındaki değişkenlik, öngörülemeyen ekonomik dalgalanma ve bilirkişilerin taşınmazlara yüksek değer biçtiği gerekçesiyle ödeme yapılmayacağını beyan ederek yurttaşları mağdur etti.

ÜÇ KİŞİ KAZANDI

Cumhuriyet''ten Gökhan Kam''ın haberine göre, aynı zamanda Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararının iptali yaklaşık 200 parsel sahibi 81 kişi adına avukatların açtığı toplu davayı Danıştay, kamulaştıramaya giren her parselin ayrı ayrı dava açması gerektiğini belirterek reddetti. 79 kişi dava masraflarının yüksek olması nedeniyle ayrı dava açamadı. Parasını alamayan ve arazisini kullanamayan üç yurttaş ise acele kamulaştırılma kararının kaldırılması için Danıştay 6. Dairesi’ne tekrar dava açtı. Daire, acele kamulaştırma kararını iptal etti.

HALK MAĞDUR OLDU

Bölge halkının yüzde 95’inin geçimini tarımdan karşılayan çiftçilerden oluştuğunu söyleyen mağdurların avukatı Ömer Talha Oğan, “Yasanan tüm süreç, bölge halkını bir belirsizlik içinde bırakmaktadır. Tarımla uğraşan müvekkillerimizi mağdur etmektedir. Belirsizliğin giderilmesi adına ilgili kurumlara verdiğimiz bilgi edinme dilekçelerine cevap alamadık. Tüm bu mağduriyetleri gören Danıştay 6. Daire Başkanlığı acele kamulaştırma kararı hakkında iptal kararları vermiştir” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar