Cep telefonu kullananlara kötü haber! Hat sahiplerinden rekor vergi tahsili

Cep telefonu kullananlara kötü haber! Hat sahiplerinden rekor vergi tahsili
Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, cep telefonu hattı kullanıcılarından her ay tahsil edilen verginin son beş yıllık artışını sıralarken bu yıl için ne kadar gelir beklentisi olduğunu ifade etti.

Yüksek enflasyon ve dolar kurundaki hareketlilik hemen her şeyin fiyatını etkiliyor. Cep telefonu fiyatlarına gelen zamla, gelir vergilerinin artırılması ve KDV’ye gelen zamların telefon faturalarına da yansıması bunların başında geliyor.

2023 yılının başında ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 'telsiz kullanım ücretine' yüzde 122 zam yapıldı.

Kullanıcıların devlete ödeyeceği miktar yıllık 50,75 liradan 113,14 liraya yükseltildi. Bu tutar her ay hat sahiplerinden tahsil ediliyor.

REKOR ARTIŞ

Bu gelişmelerin ardından Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, cep telefonu hattı sahiplerinden her ay tahsil edilen 'Telsiz Kullanım Ücreti'nin son beş yıllık artışını şöyle sıraladı:

"-2019: Aylık 2,32 TL,

-2020: Aylık 2,85 TL,

-2021: Aylık 3,10 TL,

-2022: Aylık 4,23 TL,

-2023: Aylık 9,43 TL."

"BU YIL İÇİ GELİR BEKLENTİSİ…”

Paylaşımının devamında Bingöl, "Sadece bu yıl için gelir beklentisi yaklaşık 8 milyar liranın üzerindedir. Bu tutarın büyük bir bölümü yıl sonunda hazineye aktarılmaktadır. Bu da bir nevi dolaylı vergidir" dedi.

Telsiz kullanım ücreti, 'telekomünikasyon hizmeti' için devlete ödenen vergilerden birisi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu kararına göre her yılın başında abonelerden tahsil edilecek tutar belirleniyor.

VERGİ ORANLARI FATURALARA YANSITILMIŞTI

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarına vergi yansıması telefon tarifelerini de etkilemişti.

Telekomünikasyon şirketleri ise hat sahiplerine "7 Temmuz tarihliResmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda KDV’ye tabi teslim ve hizmetler için uygulanan yüzde 18’lik vergi oranı yüzde 20 olarak, yüzde 8’lik vergi oranı ise yüzde 10 olarak güncellenmiştir. Bu değişiklik, kararın yürürlüğe girdiği 10 Temmuz itibari ile mevcut paket tutarınıza yansıtılacaktır” uyarısında bulunmuştu.

kdv-1.png

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar