90 gün içinde maaşı bağlanmayan EYT'liler dikkat! Asgari ücretin 3 katı kadar...

90 gün içinde maaşı bağlanmayan EYT'liler dikkat! Asgari ücretin 3 katı kadar...
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında emeklilik için başvuran ve günlerdir bekleyenler dikkat. SGK, 90 gün içinde maaşı bağlanamayan emekli adaylarına talep etmeleri halinde avans ödemesi yapıyor. İşte ayrıntılar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi 3 Mart’ta yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren EYT’liler SGK’ya başvuru yaparak emeklilik işlemlerini başlattı. Şu ana kadar 2.2 milyon kişi başvuru gerçekleştirdi. Mükerrer başvurular çıkınca bu rakam 2 milyon oldu. 1.9 milyon kişinin emeklilik işlemi gerçekleşti. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, yıl sonuna kalmadan EYT’lilerin tamamına maaşlarının bağlanacağını açıkladı.

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre; maaşı hala bağlanmayan emekli adaylarının avans hakkı var. SGK, 90 gün içinde maaşı bağlanamayan emekli adaylarına talep etmeleri halinde avans ödemesi gerçekleştiriyor. Dolayısıyla şu ana kadar maaşı bağlanmayan EYT’liler dilerse avans için başvuru yapabilir. Talep üzerine SGK, bu kişilerin aylığa hak kazanıp kazanmadığını belirliyor.

ASGARİ ÜCRETİN 3 KATI KADAR...

Aylığa hak kazandığı tespit edilirse üç ay için net asgari ücretin 3 katı yani 34 bin 200 liraya kadar avans ödemesi yapılabiliyor. Avansın kişiye ödenecek ilk aylıktan yüksek olması halinde aşan kısım bir sonraki emekli aylığından kesilecek.

Bu kesinti aylığın dörtte birini geçemiyor. Dolayısıyla avans miktarı, ödenen aylığı geçse bile, her ay en fazla aylık miktarının dörtte biri kadar kesinti yapılabilecek. Diğer yandan aylık bağlanma talebinin üzerinden 90 gün geçmesine rağmen kişi talep etmezse, SGK resen avans ödemiyor. Bu nedenle avans ödemesi isteyen kişilerin SGK’ya avans taleplerini iletmeleri gerekiyor.

BAŞVURU NEREYE YAPILACAK?

SGK’dan avans talep edecek EYT’lilerin bu başvurularını yazılı yapmaları gerekiyor. Bu konuda hazırlanacak dilekçenin ise SGK hizmet merkezlerine sunulması halinde işleme alınması söz konusu.

EYT’lilerin öncelikle e-Devlet üzerinden aylık talebinde bulundukları tarihi teyit etmeleri, bu tarihin üzerinden 90 gün geçip geçmediğini hesaplamaları ve 90’ıncı gün halen e-Devlet üzerinde ‘aylık bağlandı’ ibaresi gözükmüyorsa dilekçe ile avans taleplerini SGK’ya iletmeleri gerekiyor.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar