Çavuşoğlu: Hafter de zamanında Türkiye'ye gelmek istedi

Çavuşoğlu: Hafter de zamanında Türkiye'ye gelmek istedi
Katıldığı canlı yayında Libya meselesine ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hafter de zamanında Türkiye’ye gelmek istedi. Cumhurbaşkanı’mızla görüşmek istedi. Son dakika iptal etti" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN TÜRK’te yayımlanan Tarafsız Bölge programında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Çavuşoğlu’nun konuşmalarından satır başları şu şekilde:

AA’YA BASKIN

Bizde yakından takip ediyoruz. Daha önce buna benze tacizler, bezdirmeler olmuş. AA’ya Mısır polisinin baskın yapması kabul edilir birşey değil. Her hangi bir kötü muamele yok. Göz dağı veriyorlar. Mısır’ın biraz agresifleştiğini görüyoruz. Şu ana kadar dünyadan bir tepki görmedik.

LİBYA KRİZİ

Olayın başına dönecek olursak, 4 Nisan’a, Hafter’in Trablus’a saldırdığı tarih, tam konferansın toplanması sırasında saldırıya geçmeye başladı. Silah yoluyla, askeri yöntemlerle sorunu çözmek istiyor ve gücü paylaşmak istemiyor. Hafter buna benzer toplantılarda bir ateşkes sağlamadı.

İngilizce metin üzerinde uzlaşı oldu. Bu noktaya geldiğimizde Hafter Ruslardan süre istedi. ‘Yarın sabaha kadar bize süre verin’ dediler. Sabah olmadan ayrıldılar. Şimdi bize gelen iki gün süre istedikleri. Metin ve içerik konusunda bir sorun yok. Bakalım yarın ne olacak. Edindiğimiz izlenim Hafter siyasi çözüme değil, askeri çözüme yöneliyor. Rusya’nın çabaları var.

"HAFTER'E SİLAH VEREN ÜLKELER VAR"

Her ihtimal masada. Burada başka aktörler var. Hafter’e silah veren ülkeler var.

BAE daha agresif. Fransa’yı da gözardı etmemek lazım. Hafter’i destekliyor. Her şeyde kendine bir rol biçmeye çalışıyor. Kendisinin içerisinde olmadığı bir şeyi sabote etmede üzerine yok. Mısır, BAE ve Fransa’yı sayabilirim.

Önceden taslak üzerinde çalıştık Rusya ile. Saraç tarafının hazır olarak oraya götürdük. Hem umutluyduk, hem temkinliydik ateşkes konusunda.

Bundan sonraki süreçte umarım ateşkesi bozmazlar. Daha önce savaştıkları çatışma haline dönüşmez inşallah. Bu çabaları sürdüreceğiz. İki gün sonra Hafter ne diyecek, Berlin’den ne çıkacak.

Bizim şimdi yaptığımız Libya hükümeti ile bir anlaşmamız var. Askerler arasında eğitime yönelik anlaşmalar var. Onun dışında bizim çalışmamız ateşkesi sağlamak. Şimdi orada danışman ve teknik ekip gibi birimlerimiz var.

Uygulamada şu anda ciddi anlamda ateşkesi ihlal eden bir gelişme yok.

Berlin zirvesine biz önem veriyoruz ve tüm hazırlık toplantılarına biz katıldık. Cuma günü arkadaşlarımız gidip, bu metne katkılarını verecek. Berlin Zirvesi’nin başarılı olması için liderimiz bir lideri arayarak teşvik etti. Komşu ülkelerinde dahil edilmesini istedi. Berlin sürecine inanıyoruz. Berlin sürecinin devam etmesi için ateşkesin devam etmesi lazım. Hafter belgeyi imzalamadığı için Moskova’yı terk ettiği için ateşkesin bozulması ihtimali var. BM ile birlikte çalışıyoruz. Anlamlı olması için ateşkesin devam etmesi lazım.

"HAFTER ZAMANINDA TÜRKİYE'YE GELMEK İSTEDİ"

Biz Saraç heyeti ile çalıştık, Ruslarda Hafter heyeti ile çalıştı. Normalde ilk olarak Sarrac ile ardından da Hafter heyeti ile görüşecektik. Belge üzerinde mutabakat çıksaydı her iki tarafın olduğu bir toplantıda bir araya gelecektik. Yarın siyasi çözüm olursa bu ülkeyi birlikte belki yönetecekler. İki taraf da bir kişi değil.

Moskova’da yapılan kesinlikle bir arabuluculuktu. Bizim yaptıklarımız ve söylediklerimiz kesinlikle çelişmiyor. Hafter’de zamanında Türkiye’ye gelmek istedi. Cumhurbaşkanı’mızla görüşmek istedi. Son dakika iptal etti. Biz herkesle görüşüyorduk taki 4 Nisan’a kadar. Trablus’a saldırması bir darbe girişimidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar