Can Atalay'ın Meclis'e dönüş formülünde MHP engeli

Can Atalay'ın Meclis'e dönüş formülünde MHP engeli
Milletvekilliği düşürülen gezi tutuklusu Can Atalay, “seçilme hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaya hazırlanırken, AKP ve MHP arasında “milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali kararıyla” ilgili tartışmaların başladığı ortaya çıktı.

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesine yönelik fezleke önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Ancak Atalay ile ilgili AKP ve MHP arasında tartışmalar “hukuki çerçevede” sürüyor.

Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iki kez "hak ihlali" kararı vermesi sonrasında Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin "hak ihlali kararına uyulmaması" yönündeki hükmü, siyasi arenada yeni bir polemiği beraberinde getirdi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AYM ile Yargıtay arasındaki anlaşmazlığa son vermek amacıyla Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi talebinde bulunmuştu. Ancak AKP içinde, Atalay'ın yeniden milletvekili olarak TBMM'ye dönebileceği iddiaları da gündeme geliyor.

"KARAR İPTAL EDİLEBİLİR"

AKP içinden alınan bilgilere göre, Atalay'ın AYM'ye başvurabileceği yeni bir senaryo düşünülüyor. Bu senaryoya göre, AYM'nin daha önce CHP'li Enis Berberoğlu ve DEM Partili Ömer Faruk Gergerlioğlu kararlarını esas alarak, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik kararı iptal edebileceği belirtiliyor.

Ancak MHP içinden gelen sesler, Atalay'ın bu noktada başvuru yapmasının mümkün olmadığını savunuyor. MHP'li hukukçular, Atalay'ın 18 yıl hapis cezası aldığını hatırlatarak, Anayasa'nın 85. maddesinde yer alan hükme dayanarak, AYM'nin milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararının iptali konusunda yetkisinin bulunmadığını vurguluyor.

"İHLAL KARARI VERİLİRSE TEMELSİZ HALE GELECEK"

Can Atalay'ın avukatları ise önümüzdeki günlerde AYM'ye başvuracaklarını açıkladı. Bu başvurunun sonucunda AYM'nin "hak ihlali" kararı vermesi durumunda, CHP'li Enis Berberoğlu ve DEM Partili Ömer Faruk Gergerlioğlu formülü üzerinde duruluyor. Ancak Atalay'ın avukatları, AYM kararlarının uygulanmaması durumunda ne yapılacağına dair hukuki bir düzenleme olmadığını ifade ediyor.

Hukukçular, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi durumunda, AYM'nin verdiği "hak ihlali" kararının Meclis'te okunması gerektiğini belirtiyor. Ancak MHP'li hukukçular, bu durumun temelsiz olduğunu savunuyorlar. Henüz karara bağlanmamış iki başvurularının beklediğini ifade eden Avukat Deniz Özen, ihlal kararı verilmesi durumunda Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin temelsiz hale geleceğini belirtiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar