Bunu yapmayan sürücülerin vay haline: Tarih verildi büyük cezası var

Bunu yapmayan sürücülerin vay haline: Tarih verildi büyük cezası var
Milyonlarca sürücü için zorunlu dönem 1 Aralık itibarıyla başlıyor. İşte tüm ayrıntılar...

Kış aylarında yollarda karşılaşılabilecek olumsuz hava koşullarına karşı kış lastiği kullanımı, hem sürücülerin hem de yolcuların güvenliği için büyük önem taşıyor. Bu nedenle, yolcu ve yük taşıyan araçların kış lastiği takması, 1 Aralık’tan itibaren zorunlu hale geliyor.

TARİHİ VE CEZASI BELLİ OLDU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açıklamasına göre, kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık 2023 ile 1 Nisan 2024 tarihleri arasında uygulanacak. Bu süre içinde kış lastiği takmayan araç sürücülerine 1152 lira idari para cezası kesilecek. Ayrıca, kış lastiği olmayan araçlar, trafikten men edilebilecek.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Lastik uzmanları, bu konuda sürücülere bazı tavsiyelerde bulundu. Öncelikle, araç üreticilerinin önerdiği lastik boyutlarına uyulması gerektiğini belirten uzmanlar, lastiklerin frenleme ve tutunma özelliklerinin de iyi araştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kış lastiklerinin üzerinde kar logosunun bulunmasının da bir şart olduğunu hatırlattı.

KULLANIM ÖMRÜ 5 YIL

Lastiklerin üretim tarihleri de önemli bir kriter. Lastik uzmanları, normal bir araç lastiğinin raf ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğunu, ancak araçta kullanılan bir lastiğin ömrünün 5 yıl olduğunu söyledi. Bu nedenle, ikinci el lastik alacak vatandaşların, lastiklerin üretim tarihlerinin çok eski olmamasına ve diş derinliklerinin yeterli olmasına dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

İKLİME GÖRE SEÇİM ÖNEMLİ

Kış lastikleri, iklim koşullarına göre de farklılık gösterebiliyor. Uzmanlar, Türkiye’de genellikle ılıman iklim tipi kış lastiklerinin tercih edildiğini, ancak daha soğuk ve karlı bölgelerde daha farklı özelliklere sahip kış lastiklerinin kullanılması gerektiğini belirtti.

Kış mevsiminde yollarda güvenli seyahat etmek isteyen sürücülerin, kış lastiği zorunluluğuna uymaları ve doğru kış lastiği seçimine dikkat etmeleri tavsiye ediliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar