Bu teknoloji ile hiçbir şey gizli kalmayacak! Artık duvarın arkasını görmek imkansız değil...

Bu teknoloji ile hiçbir şey gizli kalmayacak! Artık duvarın arkasını görmek imkansız değil...
ABD'de geliştirilen yeni teknoloji sayesinde katı nesnelerin arkası ve içi görülebilir hale geliyor.

Neredeyse bir asırdır radar teknolojileri hayatımızda yer alıyor. Bu sistemler oldukça basit bir işleyişe sahip; radyo dalgaları gönderilir, bir alıcıyla yansımaları alınır ve nesnelerin nerede ve ne kadar uzakta olduğunu anlamak için dalgalar incelenir. Araştırmacılar artık birden fazla alıcı kullanarak ayrıntılı sistemler de oluşturuyor. Son olarak, ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsündeki (NIST) araştırmacılar, bir alıcı ve birçok verici ile zıt konfigürasyonu kullanan yeni bir tarama sistemi oluşturdu.

HİPERSONİK UÇAKLARI DA KEŞFEDECEK

Bilim insanları katı cisimlerin arkasını ve içini gösteren yeni bir mikrodalga teknolojisi geliştirdi. Yeni, çok amaçlı bu teknoloji yanan binalarda mahsur kalan, hatta uzayda hızla savrulan çöplerin yerini belirleyebilir. Ayrıca sistem hipersonik hızlarda hareket eden nesneleri de algılayabilir. Yani düşman uçaklarını fark etmek için oldukça önemli bir çalışma. Araştırmacılar bulgularını Nature Communications dergisinde yayımladı.

Daha uzun mikrodalga boyları sayesinde sistem, duvarlar veya zeminler gibi katı cisimlerden geçebiliyor. NIST’de proje yöneticisi olan Fabio da Silva, Popular Science‘a açıklama yaptı. Araştırmacı da Silva, “Açıkçası, o duvarların ötesini göremiyorum. Çünkü insan gözünün duyarlı olduğu dalga boyları vb. nedenlerden dolayı. Ancak, mikrodalga rejiminde olduğu gibi daha uzun dalga boylarına ulaşırsanız duvarların ötesini görebilirsiniz.” dedi.

Geleneksel radar teknolojisi, bir verici aracılığıyla bir alana radyo dalgaları göndermeyi kapsar. Bu dalgalar, alandaki her şeyden yansır ve bir alıcı algılar. Bu radar ‘ekoları’ tarafından toplanan verileri kullanarak, bölgedeki nesnelerin konumu, boyutu ve hareketi belirlenir. Bu yöntem tipik olarak birden fazla alıcının ve daha az vericinin kullanılmasına dayanır. NIST sistemi ise daha farklı. Mikrodalgaları birden fazla verici ve yalnızca çok güçlü ve hassas bir alıcı aracılığıyla göndererek çalışıyor. Bu yeni teknoloji bir konumda ne olduğunu size daha hızlı ve doğru bir şekilde aktarıyor.

Henüz başlangıç aşamasında olsa da bu teknolojinin büyük bir potansiyeli var. Katı nesnelerin içini görebilmek ve arkalarında ne olduğuna dair doğru görüntüler üretebilmek, arama ve kurtarma çalışmalarına yardım edebilir. Ayrıca bulutlar ve yağmur gibi sert hava olayları aracılığıyla nesneleri algılayabilir. Bununla birlikte, radar sistemin düşman uçakları ve füzeleri de dahil olmak üzere hipersonik hızlarda hareket eden nesneleri ve insanlara zararlı olabilecek uzay enkazlarını tespit edip izleyebildiğini açıkladılar.

Bu teknolojinin ne kadar ileri gideceğini eninde sonunda zaman gösterecek. Ama ABD ordusu bu sistemi kendi çıkarları için kullanmakta zaman kaybetmeyecektir.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar