Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Dr. Onur Akbaş

Dr. Onur Akbaş

HİSBOYU

Bu masallara dair size bir bilgi mi geldi?

Yer yer YouTube kanalımız Forward Tv’de gündeme dair gelişmelerin sosyolojik, psikolojik ya da psiko sosyal taraflarını konuşuyoruz. Gündem daha çok siyasi kısır çekişmelerden, ayrılıkçı ve ötekileştirici dilden ziyade sosyal bilimler odaklı multi disipliner bir şekilde gerek benim tarafımdan gerekse konuklar ve kanalın diğer programcıları tarafından ele alınarak işlenmeye devam ediyor.

Zihni dilinden fukara isimsiz hakaret dolu yorumları saymazsak çok eleştiri alıyoruz. Bu eleştiriler bize katkı sağlayan nitelikte eleştiriler. Bunlar arasında eskilerin yıldızname diye tarif ettiği bir falcılık türü olarak telakki ettiğim astroloji üzerinden yapılan kimi video programları eleştirdiğimizden bunların ironik tarafı üzerinde durduğumuzdan kimileri şu çeşit bir yorum yapabiliyor.

“Efendim insanlık her şeyi algılayacak düzeye ulaşmadı. Görmediğimiz keşfetmediğimiz bir çok şey var. Bu halde karşıt görüşü neden küçümseyip onunla alay ediyorsunuz?”

Buna cevabım şudur: Astroloji bir kere karşıt görüş olamaz. Bir ideoloji veya doktrin değildir. Bilimsel bir disiplin asla olamaz çünkü kabul görmüş teori, teorem veya metodolojisi yoktur. Haliyle bir görüş olarak muteber olmaktan ziyade eskilerin muthikelik diye tarif ettiği bir eğlence ya da eğlendirme alanı olması daha kuvvetli bir ihtimal. Ya da üniversitelere sırf Din Kültürü alanından bir yakınını yahut kendi dindaşını (her tarikat cemaat mezhep ayrı bir din yorumudur.) yerleştirmek için maneviyat psikolojisi şeysi ne kadar bilimsel ise o kadar bilimseldir. Ve ancak o kadar ciddiye alınabilir.

Bir kere sorudaki çelişki şuradan geliyor, “Efendim insanlık her şeyi algılayacak düzeye ulaşmadı.” Peki Kur’an’ın üslubu ile sorayım, hâl böyleyken tasavvuf, astroloji, falcılık gibi eğlencelik şeylerin bu bilgiye ulaştığına ya da bu kapasiteyi keşfettiğine dair size bir bilgi mi geldi?

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları