Brent petrol 2023'ten bu yana en yüksek seviyede

Brent petrol 2023'ten bu yana en yüksek seviyede
Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 90,72 dolardan işlem görüyor.

Dünkü kapanışta 89,35 dolardan tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 21.29'da kapanışa göre yüzde 1,53 artarak 90,72 dolara yükseldi. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 86,79 dolardan alıcı buldu. Bu durum, petrol fiyatlarının Ekim 2023'ten bu yana en yüksek seviyesinde seyrettiğini gösteriyor.

Fiyatlardaki bu yükselişte, jeopolitik gerilimlerin yol açtığı arz endişeleri ve diğer para birimlerine karşı değer kaybeden ABD dolarının etkisi büyük.

Özellikle İsrail'in uluslararası ateşkes çağrılarına rağmen Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürmesi ve Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'de İsrail ile bağlantılı gemilere saldırması gibi olaylar, piyasalarda tedirginliğe neden oldu.

ABD'nin Husilere ait insansız deniz aracını imha ettiğini açıklamasının ardından Yemen'deki İran destekli Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi'nin, "Filistin meselesindeki tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz ve bu konuda geri adım atmayacağız." açıklaması da gerilimi artırdı.

Rusya'da petrol rafinerilerine yapılan insansız hava aracı saldırıları da petrol fiyatlarını etkiledi. Bazı rafinerilerde üretimin kısmen durması, Rusya'nın ihraç kapasitesinde düşüşe neden olabileceği endişelerini artırdı. Rusya'nın küresel arzın yaklaşık yüzde 8'ini oluşturması, saldırıların etkilerini daha da büyütüyor.

ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesi, petrol fiyatlarının yükselmesine katkıda bulunuyor. Zira zayıf dolar, petrolü döviz kullananlar için daha ucuz hale getirerek talebi artırıyor. ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen ABD dolar endeksi yüzde 0,11 düşüşle 103,880 dolar seviyesine indi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar