Böyle yasağı ne gördünüz ne duydunuz: Ömür boyu sigara alamayacakalar!

Böyle yasağı ne gördünüz ne duydunuz: Ömür boyu sigara alamayacakalar!
Yeni Zelanda'da mecliste kabul edilen yasa ile birlikte 2008 yılından sonra doğanlar hayatları boyunca hiçbir zaman sigara alamayacaklar.

Gelecek nesilleri korumak adına, yeni jenerasyonların sigara içmesini ortadan kaldırmak isteyen Yeni Zelanda, sigara ile ilgili eşi benzeri görülmemiş bir karara imza attı. Yeni yasa kapsamında 2008 yılından sonra doğanlar ömür boyu sigara satın alamayacak. 

Yeni Zelanda Sağlık Bakan Yardımcısı Ayesha Verrall, yasanın kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ''Binlerce insan daha uzun, daha sağlıklı yaşayacak. Sağlık sistemi, çok sayıda kanser türü gibi sigaranın neden olduğu hastalıkları tedavi etmeye gerek kalmaması nedeniyle 5 milyar Dolar daha iyi durumda olacak.'' Vernall, 15 yaşın altındakilerin hiçbir zaman sigara alamayacağını söyleyerek, "Gençlerin sigaraya başlamamasını sağlamak istiyoruz, bu nedenle genç nesle tütün ürünleri satmayı veya tedarik etmeyi suç haline getireceğiz. Yasa yürürlüğe girdiğinde 14 yaşındakiler hiçbir zaman yasal olarak tütün satın alamayacak" dedi.

YASA ÖZGÜRLÜKLERE AYKIRI 

Söz konusu yasa halk sağlığı uzmanları ve anne-babalar tarafından memnuniyetle karşılanırken bazı uzmanlardansa sert tepkiler geldi. Yasanın kişisel özgürlük ve haklara aykırı olduğunu belirterek, yetişkin insanların sağlıklarını koruyup korumama tercihinin de kendi iradelerinde olduğunu belirtti. Daha önce yapılan açıklamada Yeni Zelanda genelinde satılan tütün ürünlerinin nikotin oranı düşürülmüştü. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar