Borsa İstanbul'a Merkez Bankası'nın etkisi ne olur? Faiz kararı öncesi Evren Devrim Zelyut uyardı

Borsa İstanbul'a Merkez Bankası'nın etkisi ne olur?  Faiz kararı öncesi Evren Devrim Zelyut uyardı
Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut, Borsa İstanbu'da beklenenlerle ilgili dikkat çeken uyarılarda bulundu.

ÖZLEM BARAN-GÜNBOYU

Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut, borsa ile ilgili konuştu.

Evren Devrim Zelyut'un açıklamaları şöyle:

Borsa İstanbul dahil bütün piyasaların gözü ayın yirmi ikisindeki Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararında olacak. Burada faizden beklentiye baktığımızda beş ila kırk puan arasında değişen bir yelpazede faiz artışı bekleniyor. Tabii ki bu artış önemli. Özellikle dolar TL'nin son aylarda yaşadığı yükselişin durması adına en az çift hane bir faiz artışının yapılması lazım.

Eğer çift hane ve üzeri bir faiz artışı yapılırsa bu Türk ekonomi yönetiminin iktisadi sorunlarla uğraşacağının samimi bir göstergesi olacak. Faizi enflasyona kademeli bir şekilde yaklaştıracağız mesajı çıkacak ama tek hane bir faiz artışı da piyasada hayal kırıklığı yaratacaktır. Çünkü problemi çözmek yerine çözüyormuş gibi yapma anlamı çıkartılabilir.

Çift hane ve üzeri bir faiz artışıyla dolar TL'nin düşmeyeceğini ama en azından yükselişine bir sınır getirileceğini değerlendiriyoruz. Dolar TL'de kırk puanlık bir faiz artışı bile olsa kalıcı bir düşüş olmayacaktır. Çünkü Merkez Bankası'nın rezervleri çok eksi. Bu eksi rezervi hane halkından ve diğer şirketlerden gelen dolar satışıyla doldurma yolunu tercih edecektir. Merkez bankamız. bu nedenle kurda kalıcı bir düşüş beklemiyoruz.

Borsa İstanbul'a da dönecek olursak beş bin iki yüz elliye dün de işaret etmiştik. Dün beş bin iki yüz elli seviyesi kırılmadı. Çünkü merkezin kararlarının bankacılık sektörüne yarayacağı şeklinde bir piyasada hakim görüş var ki biz de buna iştirak ediyoruz. Beş bin iki yüz elli eğer kırılırsa beş bin yüz elli ve beş bin puanlara geri çekilme bizi şaşırtmayacaktır. Beş bin iki yüz ellinin üstünde tutunursak da tekrardan beş bin üç yüz elli ve beş bin dört yüze doğru bir hareket, tepki hareketi görülebilir.

Not: Yatırım tavsiyesi değildir. Haberde anlatılanlar Evren Devrim Zelyut'un görüşleridir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar