Borsa İstanbul yatırımcısının dili tutuldu: "Borsa yarın tepetaklak olacak!"

Borsa İstanbul yatırımcısının dili tutuldu: "Borsa yarın tepetaklak olacak!"
Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın 14.00'da açıklayacağı PPK kararında, beklenen şekilde 500 baz puan ve üzeri faiz artırım kararı alması halinde Borsa İstanbul'da çok büyük bir çalkantı yaşanacağını iddia etti. 7 milyon yatırımcının çok büyük bölümünün acemi olduğuna işaret eden Yeşilada, yarın yapılacak toplantı sonrasında borsadaki balonun patlayacağını açıkladı.

BIST 100 endeksi, geçtiğimiz pazartesi günü gördüğü 8403 zirve seviyesinden, dünkü kapanışa kadar yüzde 7 değer kaybederken, Borsa İstanbul yatırımcısı "Düşüş ne kadar sürecek" sorularını sormaya başladı.

Bu akşam açıklanacak Fed'in faiz kararının daha çok dolar kuru ve altın fiyatları üzerinde etkisi olması beklenirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), yarın açıklayacağı faiz kararının ardından Borsa İstanbul'da önemli değişikler yaşanması bekleniyor.

Ağustos ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, piyasa beklentilerinin oldukça üzerine çıkaracak 750 baz puan artıracan TCMB'nin, bu toplantıda da faiz artırım serisine devam etmesine kesin gözüyle bakılırken, piyasaların 500 baz puanlık ortaklaşa beklentisinin gerçekleşmesi halinde borsa yatırımcısını zor günler bekliyor.

"BORSADAKİ YATIRIMIN TL MEVDUATA YÖNELMESİ MUHTEMEL"

Geçtiğimiz aylarda ekonominin başına getirilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Şimşek'in isteği doğrultusunda TCMB Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan'ın aylardır verdiği 'sıkı para politikası' mesajları için yılın en kritik toplantısı 21 Eylül'de gerçekleşecek. Ekonomist Atilla Yeşilada, faizlerin yüzde 30'a ya da daha üzerine yükseltilmesi halinde, yeni ekonomi modelinden dönüş olmayacağının kesinleşeceğini belirtirken, bu durumun halihazırda rekor kıran mevduat faizlerini daha yukarı çekeceğini ve borsayı alt üst edeceğini iddia etti.

Geçtiğimiz ay itibarıyla ani kur artışını baskılamak için hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini tasfiyeye başlayan Merkez Bankası'nın, bu süreci sağlıklı yürütebilmek adına bankalara örtülü şekilde faiz artırma talimatı verdiği iddia edilirken, KKM'den dönüşümlü TL mevduat hesaplarına bazı özel bankaların yüzde 54 oranında mevduat faizi verdiği ortaya çıkmıştı.

Açıklanması muhtemelen yeni faiz kararının ardından büyük bankaların da mevduat faizlerini 45-50 bandına çekecek olması, varlık sahiplerinin borsa riskini bırakıp yatırımlarını mevduat tarafına kaydırmalarına neden olabilir.

Bu konuya dikkat çeken Atilla Yeşilada, yarın açıklanacak kararı "Yılın en önemli PPK'sı" olarak değerlendirdi ve şu uyarılarda bulundu:

"BORSADA BALON YARIN PATLAYACAK"

"Eğer yarın Merkez Bankası 500 puan ya da daha fazla faiz artırımı yaparsa borsa yatırımcısı için bir dönem kapanmış demektir. Dediğim gibi bu para politikası kararlarının iki etkisi var. Birincisi psikolojik, piyasalarda yaratacağı çalkantı. İkincisi ise fiziksel. Yani sizin faiziniz gerçekten hane halkının ya da iş dünyasının borçlanmasını yavaşlatıyor mu? Tasarruf arzını yükseltiyor mu? İkinci noktaya gelmedik. Faizler perşembe günü 10 puan artsa da gelmeyeceğiz.

Ancak eğer TCMB yüksek dozda faiz artırımı yaparsa Borsa İstanbul'da çok büyük bir çalkantı yaşarız. Borsa zaten eskisi kadar ucuz değil. Hep söylüyorum bir halka arza 3.5 milyon insan katılmış. Bunun çılgınlık olduğunu kimse görmüyor mu? Burada çok büyük bir balon var. Toplumsal bir manik atak yaşıyoruz.

"BORSADA ACEMİ YATIRIMCI ÇİL YAVRUSU GİBİ DAĞILACAK"

Buna engel olunması lazım. Şu anda piyasadaki yatırımcıların yüzde 90'ı çaylak ve bunlar ilk şokta kaçacaklar. Biri kaçtığında bütün hepsi kapıya yönelecek. Konutta zaten beklentilerim gerçekleşiyor. İşte konut fiyat endeksine göre yıllık fiyatlar yüzde 96 civarında artmış ancak İBB'nin düzenli olarak yayınladığı bir konut fiyat endeksi var orada İstanbul'daki yıllık fiyat artışları yüzde 68'e düşmüş. Yüzde 68 artış demek enflasyon ile başa baş kalmışlar demek.

YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar