BM'den kritik Gazze raporu: 360 bin yapı hasar gördü ve yıkıldı

BM'den kritik Gazze raporu: 360 bin yapı hasar gördü ve yıkıldı
Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA), Gazze Şeridi'nde bulunan 360 bin yapıdan bazılarının kısmen zarar gördüğünü veya tamamen yıkıldığını açıkladı.

ESCWA, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıların binalarda ve altyapıda ciddi fiziksel hasara neden olduğuyla ilgili farklı kuruluşlardan gelen verileri içeren bir rapor yayınladı.

Rapora göre, Filistin Merkezi İstatistik Bürosu (PCBS), BM Uydu Merkezi (UNOSAT) ve CUNY Graduate Center ile Oregon Devlet Üniversitesi'nin çeşitli dönemlere ait verileri raporda yer aldı.

Raporda, Gazze Şeridi'ndeki nüfusun %2'sinin hayatını kaybettiği, %4'ünün yaralandığı ve neredeyse tüm nüfusun yerinden edildiği belirtildi.

ESCWA raporu, 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırıların, Gazze'de daha önce görülmemiş boyutta bir zarara yol açtığını vurguladı.

- PCBS

PCBS'nin 28 Nisan 2024 tarihli verilerine göre, Gazze Şeridi'nde altyapı büyük ölçüde zarar gördü. Yapıların %50'sinden fazlası kısmen zarar gördü veya tamamen yıkıldı.

Gazze'deki 360 bin yapıdan 25 bini ağır hasar gördü veya tamamen yıkıldı. Ayrıca, 305 okul veya üniversite tahrip edildi ve bunlardan 100'ü tamamen yıkıldı.

Ciddi hasar gören sağlık kurumlarının sayısı, 32 hastanenin hizmet dışı kalması ve 25 hastanenin füze saldırıları sonucunda zarar görmesiyle gösterildi. Toplamda, 649 sağlık tesisi etkilendi.

3 kilise ve 290 cami yıkıldı ve 168 kamu binası tahrip edildi.

ESCWA raporu ayrıca, Gazze Şeridi'nin Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nda (GSYİH) önemli bir rol oynayan tarım sektörünün 2022 yılında GSYİH'ye %11 katkı sağladığını ve önemli istihdam imkanları sunduğunu belirtti.

Tarımsal üretimin durması nedeniyle günlük doğrudan kaybın 1,6 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor ve tarımsal mülklerin yerle bir edilmesiyle toplam kayıp 180 milyon doları aşıyor.

- UNOSAT

UNOSAT'ın uydu verilerine göre, 19 Nisan 2024'te Gazze Şeridi'nde toplam 123,706 hasarlı yapı tespit edildi.

Bu yapıların 34 binden fazlası tamamen yıkıldı, 17 bini ağır hasar aldı ve 128 binden fazla evde hasar meydana geldi.

- CUNY Graduate Center ve Oregon Devlet Üniversitesi

CUNY Graduate Center ve Oregon Devlet Üniversitesi'nden araştırmacıların Avrupa Uzay Ajansı'na ait Copernicus Sentinel-1 uydusundan elde edilen verilere göre, Gazze'de 138 bin ile 172 bin arasında bina büyük olasılıkla tamamen yıkıldı veya hasar gördü. Bu, Gazze Şeridi'ndeki binaların %48 ila %59,8'ine karşılık gelmektedir.

Rapor, ESCWA, PCBS, UNOSAT ve Oregon Devlet Üniversitesi arasındaki işbirliğinin, uydu görüntülerinin, radar ve yüksek çözünürlüklü görüntülerden elde edilen binaların hasar tespitlerine ilişkin verilerin ve analiz metotlarının yanı sıra sahada kanıtlanan coğrafi konum verilerinin daha iyi kullanılması için ortak çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar