Binamız çürüktü, belediye biliyordu

Binamız çürüktü, belediye biliyordu
Elazığ'da çöken binalardan biri olan Dilek Apartmanı'nda yaşayan 28 daireden 8 kişi hayatını kaybetti. Bina sakinlerinden hayatta kalan Hakan Tahşi, binanın çürük olduğunu daha önce belediyeye bildirdiklerini, "2010’daki depremden sonra belediyeye 4 sene önce gittik. Bize ‘Kendi imkânlarınızla güçlendirme yapın’ dediler" sözleriyle anlattı.

Elazığ’da kent merkezinde 4 bina çöktü. Kovancılar’da 2010 yılında, 51 kişinin öldüğü depreme rağmen eski yapıların yenilenmemesi önceki gün yaşanan depremde yeni ölümlere kapı araladı. Bunlardan biri Sürsürü Mahallesi Halaylı Sokak’ta bulunan Dilek Sitesi’ndeki 9 numaralı binaydı. 28 daireden oluşan binadan 8 kişinin cansız bedeni çıkarıldı, enkaz altındaki 9 kişiyi kurtarma çalışmaları da dün akşama kadar sürdü.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ haberine göre, yıkılan binanın 4. katında evi olan Hakan Tahşi, görevlileri yönlendirerek kurtarma çalışmalarına yardım etmeye çalışıyordu. Tahşi, deprem anını anlattı:

“Ailem dışardaydı. Ben sokaktaydım ve eve gidiyordum. Sarsıntı oldu. Önce baya sallandı. İki saniye yavaşladı. Sert bir vuruş oldu. Ses geldi. Baktım bina çöktü, toz duman oldu ortalık. 15 dakika tozun dağılmasını bekledik. Binadaki yaralıları kurtarmaya başladık. Önce ambulans geldi. Olay yeni olduğu için insanların sesleri vardı. Bir çocuğun sesi geliyordu; onu çıkardık ancak ailesini kurtaramadık. Öldüler. 5 kişiyi canlı, 3 kişiyi de ölü çıkardık. Şu anda 9 kişi var enkaz altıda. Sevim Teyze içeride. 80 yaşlarında Türkan Teyze... En sağda da Tansel abla ve oğlu Ömer var. Onların karşısında da 14 yaşındaki bir kız çocuğu...” 

'BELEDİYE BİLİYORDU"

Binanın geçmişini sorduğumuzda ise Hakan Tahşi, şu yanıtı verdi: “Binamız 1987’de yapıldı; 1992’de teslim edildi. Zaten binamız çürüktü. En ufak sarsıntılardan etkileniyorduk. 2010’daki depremden sonra belediyeye 4 sene önce gittik. Bize ‘Kendi imkânlarınızla güçlendirme yapın’ dediler. Bir ara kentsel dönüşüm dedikodusu çıktı. Müteahhitler geldi. Ancak onlar 8 kat imar izni istedi. Ancak belediye buna izin vermeyince müteahhitler projeye yanaşmadı. Depreme dayanaksız olduğunu belediye biliyordu. Kolona elimizi vurduğumuz zaman, beton elimize geliyordu.”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar