BKÜ Prof. Turan'dan 'Kovid-19'da gelecek iki hafta çok kritik' uyarısı

BKÜ Prof. Turan'dan 'Kovid-19'da gelecek iki hafta çok kritik' uyarısı
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, Kovid-19'a ilişkin, "Bayramın ardından önümüzdeki iki hafta çok kritik, ciddi artışlarla karşılaşabiliriz." dedi.

Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım İdari Sorumlusu da olan Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haziranın ilk haftasında görülen Kovid-19 vaka sayılarındaki azalışın şu anda ciddi bir artışa döndüğüne dikkati çekti. Prof. Turan, "Artan pozitif vaka sayısı şu anda polikliniklere başvuran kişilerle ortaya çıkıyor. Polikliniklere viral semptomlarla başvuran bireylerin yüzde 40''a yakını pozitif çıkmaya başladı. Sayı giderek artıyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Turan, vaka sayılarındaki artışın henüz yoğun bakımlara yansımadığına işaret ederek, şunları söyledi:
"Kovid-19''da yaşadığımız diğer piklere göre tek farklı durum, poliklinik başvurusu oldukça yüksek. Ancak hastane ve yoğun bakıma yatışlar bir miktar artsa da daha önceki artışlar kadar yüksek değil. Bu varyantın özelliğiyle ilgili olabilir, bulaştırıcılığı yüksek ama hastalık şiddeti henüz çok ağır değil. Fakat etkilenen grup, pandeminin ilk dönemlerde olduğu gibi 65 yaş ve üzeri kişiler ile ek hastalığı olanlar. Bu durumdaki kişilerde yeni varyantta da ağır klinik tablolar oluşabiliyor."

Omicron''un BA.4 ve BA.5 alt türlerinin şu an dünya genelinde baskın hale geldiğine dikkati çeken Turan, "BA.4 ve BA.5 bulaştırıcılığı çok yüksek iki varyant. Bunlar şu anda Avrupa''nın etkisi altında olduğu varyantlar. Bu durum dolayısıyla Türkiye''yi de etkiliyor. Ülkemizde de önümüzdeki günlerde bu varyantlardan kaynaklı sıkıntı oluşabilir. Bu nedenle dikkatli olmak lazım." açıklaması yaptı.

Prof. Turan ayrıca, yeni varyantların hastalık şiddetine ilişkin, şu bilgileri aktardı:

"Yeni varyantların hastalık şiddetinde çok belirgin bir artışa neden olduğunu ifade etmek doğru olmaz. Çünkü henüz elimizde bununla ilgili yeterince bilgi yok. Klinik gözlemlerimize göre şu anda çok ağır hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacı göstermiyor bireyler. Önümüzdeki günlerde bu varyantlarla ilgili daha net konuşabilmek mümkün olacak."

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar