Bilim Kurulu açıkladı: Otobüslerde maske çıkaracağımız tarih

Bilim Kurulu açıkladı: Otobüslerde maske çıkaracağımız tarih
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplu taşıma ve sağlık kuruluşları hariç olmak üzere maske yasağının kaldırıldığını duyurmuştu. Bu iki alan için ise vaka sayısının 1000'in altına düşmesinin bekleneceği açıklandı. Vaka sayılarının seyrine ilişkin açıklama yapan Bilimi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, bahsedilen vaka sayıları için yaz aylarını işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın maske açıklamasından sonra tüm gözler açıklanacak olan günlük vaka sayılarına çevrildi. Daha önce açık havalar için kaldırılan maske takma zorunluluğunun kapsamı hafifletilerek toplu taşıma araçları ve sağlık kuruluşları hariç olmak üzere yeniden belirlenmişti. Uzun zamandır düşüş eğiliminde olan vaka sayılarına odaklanan vatandaşlar ise vakaların ne zaman 1000''in altına ineceğini merak ediyor.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, maske takma zorunluluğunun kapalı alanlarda da kaldırılmasına rağmen hala maske takmak isteyenler olabileceğini, kronik hastalığı bulunanlar ve 65 yas üstü olanların kendilerini korumak amacıyla maske takmaya devam edebileceklerini söyledi. İlhan, toplu taşıma araçları ve sağlık kuruluşlarında maske zorunluluğunun kalkması için belirlenen 1000 vaka hedefinin ise yaz döneminde yakalanabileceğini belirtti.

''YAZ AYLARINDA MÜMKÜN OLUR''

Toplu taşıma araçlarındaki maske zorunluluğunu değinen ve 1000''li vakaların görüleceği tarihi ilişkin tahminde bulunan Prof. Dr. İlhan,  "Azalma trendi içindeyiz, eğilimin nasıl gittiği önemli. Azalma eğiliminin sebat etmesi önemli. Yaz aylarında bu rakamların mümkün olabileceğini düşünüyorum. Aşağıya doğru gidiş trendi devam ediyor. Belki maskenin kullanımda kalması, bayramın gelmesi ile birlikte bir nebze artış bile söz konusu olabilir; ama çok fazla morali bozmamak gerekiyor. Biraz belki vakalar artabilir, biraz aşağıya doğru gidebilir; ama 2 binler bandından daha aşağıya doğru gidecektir. Yaz döneminde 1000 hedefini yakalayabiliriz" dedi.

YENİ VARYANT RİSK YARATIR MI?

Salgın durumlarının pek çok bilinmezi de beraberinde getirdiği söyleyen İlhan, "Şu an için yeni bir varyantın çıkma ihtimalinin çok düşük olduğunu düşünüyorum. Ancak elbette her zaman böyle bir tehlikenin söz konusu olduğunu düşünmek gerekiyor. Artık dünya böyle çok ciddi bir pandemi, salgın ile yaşamayı öğrendi, bundan sonra da hazırlıklı olarak devam etmek gerekiyor. Biz Bilim Kurulu olarak sıklıkla toplantı yapmayacağız. Ancak Sağlık Bakanlığı''mız halihazırda zaten salgının takibini yapıyor, rakamları izliyor. Olağan dışı bir durum olduğunda elbette bir araya gelinecek" dedi. (DHA)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar