Beypazarı'ndan ilk açıklama geldi: İsviçre'de yasaklanmıştı...

Beypazarı'ndan ilk açıklama geldi: İsviçre'de yasaklanmıştı...
İsviçre’de Beypazarı maden suyu, yüksek seviyede bor içerdiği için yasaklanmasından sonra Beypazarı Soda yetkilisinden ilk açıklama geldi. Yapılan bir açıklamada, İsviçre’nin 1’e 2 bor oranını tehlikeli bulurken, Avrupa Birliği ülkelerinde mevzuatın 1’e 5 olduğunu belirtildi.

İsviçre, Ankara merkezli ve yaklaşık 67 yıldır maden suyu yapan Beypazarı Karakoca şirketine ait olan bir ürününün içeriğinde bor elementi tespit edildiğini belirterek "fetal gelişim ve doğurganlık üzerinde olumsuz etkisi olduğunu” iddia ederek ürünü yasakladı.

beypazari-maden-suyu-sisesi-1-1000x600.webp

İsviçre’nin bu yasağından sonra, Beypazarı Maden Suyu yetkilisinden ilk açıklama geldi.

"AB ÜLKELERİNDE MEVZUAT ORANI 1’E 5"

Beypazarı yetkilisi, Marketing Türkiye’ye açıklamalarda bulundu ve “İsviçre’de yapılan analizlerde Beypazarı maden sularındaki bor minerali miktarının en fazla değeri ‘1’ olması gerekirken ‘2’ olarak tespit edildiği, bununsa sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu söyleniyor. Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz.” sözlerini kullandı.

beypazari1.webp

Yapılan bu açıklamada, bugün sağlıklı bir yaşam sürebilmek için bor mineralli takviyeleri tükettiği ve kemik erimesini durdurmak için her bir kapsülünde bor bulunan takviye gıdaların yer aldığı vurgulanırken, Avrupa Birliği ülkelerinde mevzuatın farklı olduğu belirtildi.

Yetkili, “İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken, AB üye ülkelerinde mevzuat oranı 1’e 5. Amerika’dan Avustralya’ya, Hollanda’dan Belçika’ya pek çok ülkeye ürün gönderen bir marka olarak İsviçre’ye de 7 yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz” açıklamasında bulundu.

beypazari3-1-001.webp

Yeraltı kaynak sularının değerlerinin dönemsel olarak değişiklik gösterdiğini ve yağış kaynaklı olarak içindeki mineral değerlerinin artıp azalabileceğini söyleyen Beypazarı yetkilisi, yurtdışına gönderdikleri ürünler için 2022’de yaptıkları ölçümlerde bor mineralinin 0,33, 2023’te ise 1 olarak ölçümlendiğini ifade etti.

Yetkili, bütün içeceklerin farklı analiz tayinlerine tabii tutulması gerektiğini belirtti ve İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu tarafından yapılan analizlerin içme suyu kriterleriyle maden sularını analiz ettiğini aktardı.

beypazari2.webp

Birçok ülkeye ihracat yapmakta olan Beypazarı’na yönelik bu haberlerin kasıtlı olarak çıkarılabilmiş olabileceğini ifade eden yetkili, konu hakkında resmi bir yanıt vermek amacıyla çalıştıklarını vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar