Benzine indirim sonrası ortaya çıktı: Motorin ve benzin hakkında araç sahiplerinin bilmediği gerçek

Benzine indirim sonrası ortaya çıktı: Motorin ve benzin hakkında araç sahiplerinin bilmediği gerçek
Milyonlarca araç sahibinin günlük olarak takip ettiği akaryakıt fiyatları değişmeye devam ederken, motorin fiyatlarının benzine göre daha pahalı kalması dikkat çekmişti. Konu hakkında soruya yanıt veren uzmanlar, benzin ve motorin arasındaki fiyat farkına neden olan gelişmeyi açıkladı.

BENZİNE İNDİRİM SONRASI ORTAYA ÇIKTI: İŞTE ARAÇ SAHİPLERİNİ BİLMEDİĞİ GERÇEK!

Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle 130 dolarında üzerini gören brent petrol, 2022 yılının sonlarına doğru gerileme eğilimine girdi.

7 Ocak tarihi sonrası ilk kez 80 doların da altını gören brent, Türkiye''deki akaryakıt fiyatlarının da rekor seviyelerden tekrar gerilemesini sağladı.

Benzine son olarak 75 kuruş daha indirim gelmesiyle birlikte benzinin litre fiyatı 17 liraya düşerken, motorinin litre fiyatının ise hala 20 liranın üzerinde yer alması tepkilere neden oldu.

Para politikasındaki sıkılaştırmanın küresel resesyon korkularını güçlendirmesiyle birlikte, talep endişeleri petrol piyasasındaki yükseliş haberlerini gölgede bırakmaya devam ediyor. Rus petrolünün tavan fiyat uygulaması fiyatlar üzerinde baskı oluşturmasına rağmen etkisi sınırlı kaldı. Petrol fiyatları tüm bu gelişmelerle bu hafta yüzde 10’luk bir kayıp yaşadı.

Ancak Türkiye’nin teyit mektubu sunmayan petrol tankerlerinin Türk denizlerinden çıkarılması kararı ise piyasada tedirginlik yaratıyor. Boğazlarda yaşanan durumdan dolayı fiziki petrol piyasasında alarm durumuna geçildiği ifade ediliyor. Ancak petrol fiyatlarının kısa süreli yukarı yönlü hareketlerine karşın 2023 yılında 65 dolar seviyelerinde hareket edebileceği enerji uzmanları tarafından tahmin ediliyor.

ÜST ÜSTE İNDİRİM GELMİŞTİ

Brent petrol 75, ham petrol ise 70 dolar seviyelerine kadar gerilerken yurt içinde de akaryakıta üst üste indirimler gelmeye devam ediyor. Motorin fiyatları 21 lira sınırına doğru gerilerken, benzin grubunda ise aylar sonra ilk kez 18 liranın altındaki rakamlar görüldü.

MAZOT NEDEN DAHA PAHALI?

Ürün fiyatları yurt içinde 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu gereği İtalya ve Fransa’daki fiyatlara endeksli. Özellikle ağır olan motor, nafta gibi ürünler mevsimsel ve gaz krizinin etkisiyle biraz petrolden ayrışıyor. Avrupa’da gaz krizi nedeniyle ikincil yakıt tüketimi artarken, sanayide motorin gibi ürünler kullanılmaya başlandı. Bu kapsamda dünyanın önemli oranda motorin ihtiyacını karşılayan Rusya’ya yönelik ambargo motorin fiyatlarını dünyanın bütün bölgelerinde benzin fiyatlarından daha pahalı hale getirdi.

ISINMA SORUNU MOTORİNE TALEBİ YÜKSELTTİ

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Enerji Uzmanı ve Ekonomi Gazetecisi Cahit Saraçoğlu, petroldeki düşüşe rağmen mazot fiyatlarının yüksek kalmasının asıl sebebini açıkladı. Saraçoğlu, “Bu durumun nedenlerinin en başında, Rusya’ya yönelik ambargonun etkisi olduğunu açıkça belirtmeliyim. Ambargo nedeniyle Kuzey Yarım Küre’deki ülkelerin doğalgaza ulaşmalarında da ciddi bir sıkıntı olmaya başladı. Son zamanlardaki AB ülkelerindeki ısınma sorunu biliniyor. Isınma sorununun çözümündeki sıkıntı da motorine olan talebi artırdı” dedi.

“Dolayısıyla normal şartlarda benzinden daima ucuz olan motorin fiyatı ısınma ve enerji edinme kaynaklı olarak da kullanılmaya başlandı. Böyle olunca talep yüksekliği nedeniyle motorin fiyatlarında da yükselişe neden oluyor” diyen uzman isim, “Ambargo öncesi dönemlerde benzin ile motorin arasında 150 dolar benzin lehine bir marj bulunuyordu. Ancak motorinin ton fiyatı şu anda 850 dolar, benzin ise 704 dolar” şeklinde değerlendirmede bulundu.

10 ARALIK 2022 CUMARTESİ GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul
Benzin fiyatı: 17,42 TL
Motorin fiyatı: 21,10 TL

Ankara
Benzin fiyatı: 17,63 TL
Motorin fiyatı: 21,26 TL

İzmir
Benzin fiyatı: 17,62 TL
Motorin fiyatı: 21,34 TL

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar