Baturhan Öğüt deprem olacak 3 ili açıkladı! 500 yıldır işaret edilen fay hattı kırılmadı

Baturhan Öğüt deprem olacak 3 ili açıkladı! 500 yıldır işaret edilen fay hattı kırılmadı
Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt “6 Şubat’ta kesinlikle kırılmadı” diyerek 6 büyüklüğünde deprem riski taşıyan 3ili açıkladı.

6 Şubat depremlerinin ardından herkes diken üzerinde yaşamaya devam ederken “Yeniden büyük deprem olur mu?” sorusu da akıllarda yer buldu.

11 ilde 2 deprem sonrasında artçılar meydana gelmeye devam etti, uzmanlar risk taşıyan noktaları tek tek açıklayarak uyardı. Yakın zamanda kritik bir açıklama ise Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt’ten geldi.

Resim

“500 SENELİK STRES TRANSFERİ BİNDİ”

Sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan Öğüt 3 ile dikkat çekerek 6 büyüklüğünde deprem için şöyle uyardı:

Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman arasında bulunan karakteristik özelliği ters bindirme ve 48,5 km uzunluğundaki ve sismojenik derinliği 22 km olan sürgü fayı 6 Şubat ve sonrasında kesinlikle kırılmadı ve deprem üretmedi. Bu fay üzerine iki büyük depremde 2,5+2,5=5 bar basınç olarak yaklaşık 500 senelik doğrudan stres transferi yani muazzam derece yük bindi. Yani doğrudan 50 trilyon metre küp bir ağırlığın üst kabuğa uyguladığı baskı demektir.

Resim

“6,0'LİK BİR DEPREM ÜRETECEK”

Olası depremin ortaya çıkaracağı enerji miktarının 1 ila 3 Atom bombası yıkım gücünde olacağını belirten Öğüt “Bu fay elbet ki 6,0'lik bir deprem üretecek yalnız fayın uzunluğu ve ortalama kitlenme sığ derinliği göz önüne aldığımızda 25 saniye kadar sürebilir. Bu deprem daha çok ağır ve orta hasarlı yapılara etki yapabilir. Hiç hasar almamış sağlam binalarda yıkım etkisi yapmaz. Bu deprem sonucu Malatya'yı çevreleyen faylar yarı yarıya rahatlamış olacak” dedi.

ekran-goruntusu-2024-04-16-084926.png

Deprem bölgesinin bir yılda yeniden inşası mümkün mü? - BBC News Türkçe

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar