Türkiye Barolar Birliği'nden ilk yorum: Gezi Davası için 'kara leke' dediler

Türkiye Barolar Birliği'nden ilk yorum: Gezi Davası için 'kara leke' dediler
Gezi davasında iş adamı Osman Kavala için verilen ağırlaştırılmış müebbet kararına tepkiler sürüyor. Söz konusu karara ilişkin bir açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği (TBB), 'Karar yargının kara lekesi olmuştur' diyerek, AKP'li hakim vurgusunda bulundu.

BAROLAR BİRLİĞİ'NDEN İLK YORUM: YARGI İÇİN KARA LEKE

2013''teki Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada dün Osman Kavala''ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Can Atalay, Mine Özerden, Yiğit Ali Ekmekçi, Tayfun Kahraman''a da 18’er yıl hapis cezası verildi. Mahkeme karanına siyasi parti liderleri, pek çok ülkenin yanı sıra bir eleştiri de Türkiye Barolar Birliği''nden geldi. Karar üzerine yazılı bir açıklama yapan TBB, Türk yargısının bu karar ile  AİHM ve Avrupa Konseyi’nin verdiği kararları çiğnediğini belirtti

''AMAÇ MUHALEFETİ SİNDİRMEK''

Gezi davası için alınan kararın siyasi olduğunu ve muhalefeti baskılamanın amaçlandığı savunan TBB''nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Gezi Parkı davasında verilen cezaların Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan temel niteliklerini ve özellikle insan haklarına saygılı, hukuk devleti olma niteliğini bir tartışma konusu haline getirecek sonuçlar doğuracaktır. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı demokratik tüm haklarını kullanan insanların ve onları savunan avukatların vazgeçilmez hakkıdır. Türkiye Barolar Birliği olarak yurttaşların adil yargılanma hakkına riayet eden, bağımsız ve tarafsız bir yargının inşası için mücadele etmeyi sürdüreceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.” 

HAKİMİN AKP İLE OLAN İLİŞKİSİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Açıklamada AKP’den milletvekili aday adayı olan hakim Murat Bircan’ın heyette bulunmasının ‘tarafsızlık’ görüntüsünü ortadan kaldırdığına vurgu yapılarak, “Ceza kararını veren heyetin bir üyesinin yargılamanın bağımsız ve tarafsız bir yargı organı tarafından adil yargılanma ilkelerine uygun olarak yürütüldüğü konusunda ciddi şüpheler doğurmakta ve kamu vicdanını, adalete güven duygusunu zedeleyecek bir sonuca yol açmaktadır” denildi.

Türkiye Barolar Birliği''nin sosyal medya paylaşımı:

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar