Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Ercan Çalışkan

Ercan Çalışkan

İÇ SESİM

Bana Bakmayın

Yeğenimi tanıyorsunuz artık. Beni yine sabah erken saatte aradı. "Senin yazılarında varsa da yoksa da "reis", biraz da başka konuları yazsana!" dedi.

     "Ne yazayım?" diye sordum.

     "Sayın Cumhurbaşkanı'mız: 'Kararlı gidişimiz sayesinde Avrupa şaşkın, dünya şaşkın. Bu gidişi görünce şok oldular' dedi. Onu yazabilirsin mesela."

       Tamam yazayım da, hangi gidişi?

           Faizi yazmaya kalksam, Türkiye politika faizi dünyada en yüksek 11. ülke; Avrupa'da ise ilk sırada.(1)

          Enflasyonu yazmak istesem, Avrupa ülkeleri arasında ne yazık ki %19,58 ile sonuncuyuz. Bize en yakın ülke %11'le Ukrayna.(2)

            İşsizlik oranlarına el atsam, Türkiye Avrupa'daki 32 ülke içinde işsizlik oranının en yüksek olduğu 3. ülke.(3)

                Dünya Sefalet Endeksi verilerine baksam; işsizlik, enflasyon, faiz oranı ve milli gelir gibi ekonomik göstergelerin esas alınarak hesaplandığı son Dünya Sefalet Endeksi'nde Türkiye 41,2 puanla 156 ülke içinde 21. sırada yer aldı. Sefalet sıralamasında Türkiye Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu endekste sıralamanın yükselmesi ülkede sefaletin arttığın, ekonomin kötüye gittiğini gösteriyor. (4)

             Anlamışsınızdır, ama yeğenim için yazıyorum. Avrupa'da ilk sırada olmak en kötüsü olmak anlamına geliyor.

             Unutmadan, tüm bu sıralamalar yapılırken devletin resmi rakamları ölçü alınıyor. Yani son iki senede dört başkanı değiştirilen DİE'nin rakamları… Mesela enflasyon rakamında akademisyenlerin yaptığı enflasyon araştırmasının sonucu olan E-TÜFE'deki 12 aylık artış oranı %49,87 değil, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) rakamı, 19,89'u ölçü alıyor.

             Şimdi bunlardan hangisini anlatmaya kalksam, yeğen taktın yine "reis"e diyecek. En iyisi bir şey yazmamak…

                                                                              ***

                Bu araştırmayı yaparken, bana da bir merak düştü.

                Sayın Cumhurbaşkanı'mız, "Kararlı gidişimiz sayesinde Avrupa şaşkın, dünya şaşkın. Bu gidişi görünce şok oldular" derken hangi gözlemleriyle bu cümleyi kurdu, bir türlü bulamadım.

                Hemen WhatsApp'tan Almanya'daki asker arkadaşımı aradım. "Avrupa neyimize şaştı?" diye sordum. "Şaşmış mıyız?" dedi.

                Emekli Öğretmen'in Amerika'daki eski öğrencisine "Neyimizi görünce şok oldunuz?" sorusunu yönelttim. "Şok mu olmuşuz?" dedi.

                İngiltere'deki eski dosta "Benzin sıraları ne alemde, marketlerdeki boş raflar doldu mu?" diye lafı çaktıktan sonra "Siz, neyimize şok oldunuz?" sorusuyla öldürücü hamlemi yaptım. "Bugün senin aklın başında mı?" dedi.

                Üçüne de kızdım. "Sizin liderleriniz Türkiye'yi gördükçe kıskançlıktan çatır çatır çatlarken sizin dünyadan haberiniz yok!" diye bastım fırçayı.

                Onlar cahilliklerinden utansın.  Ben şimdi yeğenimi arar, ona sorarım: "Hangi kararlı gidişimiz sayesinde Avrupa şaşkın, dünya şaşkın? Hangi gidişimizi görünce şok oldular?"

                Herhalde o, bir cevap bulur! Kendisi bilmiyorsa "yerli uçağımız gökyüzünde deyip uçuramayanlara, millî tankımız ordumuza teslim ediliyor deyip teslim etmeyenlere, kim bilir kaçıncı defa doğalgaz bulup bir türlü mutfaklara göndermeyenlere" sorar, onların bir cevabı belki de vardır.

                Bu arada isterseniz siz de, son yedi senedir milli gelirimiz sürekli düştüğü halde 2021 sonunda %9 kalkınma hızını yakalayacağımızı söyleyen ekonomistlere de sorabilirsiniz.

                Bana bakmayın, ben sadece cevapları bekleyeceğim.

                Yazıyı bitirmiştim ki telefonum çaldı. Arayan yine yeğenimdi.

                "Gördün mü dayı? Türkiye yine zirvede, BİRİNCİYİZ! DOLAR 10 TL."

                Ne diyeyim yeğenim! Sizinkiler "Cambaza bak!" demeye devam etsinler. Nasılsa sen ve senin gibiler cambaza bakmaya devam ediyorsunuz.

 

(1)         

(2)         

(3)         

(4)          https://www.dogrulukpayi.com/bulten/turkiye-sefalet-endeksi-siralamasinda-tirmaniyor?gclid=Cj0KCQiAsqOMBhDFARIsAFBTN3dCYm10f-53G2ZC80wEbJch4EB4GGkeXm9L3fln2dCWmgtdSjjc9AcaAqnDEALw_wcB

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları