Bakanlık ucuz evler için harekete geçti! Ağustos ayında başlıyor

Bakanlık ucuz evler için harekete geçti! Ağustos ayında başlıyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı vatandaşın kendi evini yapabilmesi için büyükşehirlerde altyapılı arsa satışına başlayacaklarını açıklamasının ardından ucuz konut modelleri ile ilgili yeni formüller gündeme geldi. İşte ucuza ev sahibi olmanın detayları...

BAKANLIK UCUZ EVLER İÇİN HAREKETE GEÇTİ!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum''un açıkladığı formüle göre şehrin gelişim çeperlerinde, Hazine''ye ait arsalar uygun ödeme şartlarıyla satılacak. Vatandaş satın aldığı uygun fiyatlı arsalarla kendi konutunu yapabilecek. Yani yeni modele göre arazi kamudan, ev vatandaştan olacak. Ucuz konut için diğer bir çözüm ise uydu kentlerin kurulması. 

Konut fiyatlarında ve kiralarda yaşanan fahiş artışlara karşı ilgili bakanlıklar yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Bir yandan sosyal konut üretiminde gaza basılırken bir yandan da farklı modeller geliştiriliyor. Bu modellerden biri de altyapılı arsa satışı olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kendi evini yapmak isteyen vatandaş için, şehrin gelişim çeperlerindeki Hazine arazilerinin uygun ödeme koşullarında satışa çıkacağını açıkladı.

Bakan Kurum''un bu açıklamalarının ardından ucuz konut için yen formüller ortaya atılmaya başladı. Şehrin gelişim çeperlerinde, Hazine’ye ait arsalar uygun ödeme şartlarıyla satılacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi birçok ilde arsa satışı ağustos ayında başlayacak. Arsanın yerine göre metrekare büyüklüklerinin belirleneceğini belirten Bakan Kurum, şu bilgileri paylaştı: “Mesela bir arazide 500-1000 metrekarelik alanlar olacak ve tek katlı evler yapılacak. Bazı yerlerde 8-10 bin metrekarelik arsada, emsal 0.50 olacak ve 3-4 katlı binalar yapılacak." 

Ucuz konut için bir diğer yöntem ise uydu kentler: 

"Konut tipleri için biz projeler çalışacağız. Ancak vatandaş da imar planına uygun projesini hazırlayıp, ruhsatını alarak evini yapabilecek. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi bilhassa konut fiyatlarının çok arttığı şehirlerde çalışıyoruz. İhtiyaca ve talebe göre sayılar belirlenecek.”

Bakan Kurum arsa satışına ağustos ayında başlamayı ve yıl sonuna kadar düzenli satış yapmayı planladıklarını kaydetti.

UYDU KENT FORMÜLÜ

Maliyetler noktasında hızlı ve kalıcı bir tedbir almanın zor olduğunu belirten uzmanlar, ancak arsa temini için yeni girişimler yapılabileceğini ve sektörün konut üretimi için yeni bir rüzgar yakalaması sağlanabileceğini belirtti. Yeni üretilecek konutlarla beraber hem konut fiyatlarında cazip fiyatlar oluşur hem de kira bedellerinde de olağan bir döneme girilebilir. Bunun için en uygun formüllerin başında uydu kentlerin geldiğini belirten uzmanlar, şehir merkezlerinin dışında ciddi bir arazi stoku bulunduğunu. Bu alanlarda yapılacak imar düzenlemeleri ile birlikte yeni üretim alanları kazandırılabileceğini açıkladı. Uzmanlar Çarpık kentleşme ve deprem gibi ana sorunların yaşandığı bir ortamda yeni imar alanları vakit geçirilmeden açılmalıdır.

Türkiye genelinde birçok farklı konut programıyla vatandaşların uygun fiyatlarla ev sahibi olmasını sağlayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) modeli özellikle düşük gelirli vatandaşlar için büyük fırsatlar sunduğunu belirten gayrimenkul uzmanları, şunlara dikkat çekti: 

 "Ancak riskli yapı stoku ve artan konut ihtiyacı nedeniyle TOKİ tarafından üretilen konut adetleri gereken ihtiyacı karşılayamıyor. Özel sektöründe devreye girebileceği bir uydu kent modeli ile önemli adımlar atılabilir. Ana kente bağlı olarak kurulabilecek uydu kentler hem şehir merkezindeki yükü azaltmak hem de ekonomik konut ihtiyacına destek olabilecek bir fırsat doğurabilir. Bu tip yerleşim yerleri kendi kendine yetebilme potansiyeline sahip olduğundan son yıllarda sıklıkla tercih ediliyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar