Nureddin Nebati: Dolardaki oynaklık azaldı

Nureddin Nebati: Dolardaki oynaklık azaldı
Yaptığı açıklamalarla hem muhalefet hem de iktidar cephesinde tepki çeken Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, doların 17.50'ye dayandığı sırada yaptığı açıklama ile yeniden gündeme geldi. Nebati, dolarda yaşanan yükselişe rağmen kurdaki oynaklığın azaldığını iddia etti.

BAKAN NEBATİ'DEN AĞIZLARI AÇIK BIRAKACAK DOLAR AÇIKLAMASI!

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati dolar kurunun 17.40 TL’ye yükselmesine aldırış etmeden "Bu zorlu koşullarda kurun seviyesinden ziyade oynaklığının azaltılmış olması bizim için olumlu bir göstergedir" diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son dönemde yaşananlar hakkında Hürriyet''ten Neşe Karanfil''e açıklamalarda bulundu.

''DOLARDAKİ OYNAKLIĞI AZALATTIK''

Nebati, kur korumalı mevduat uygulamasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada "Yakın coğrafyamızda birbiriyle çatışma yaşayan ülkeler bizim önemli ticari ortaklarımız olduğundan, buradan kaynaklanan ilave stres ekonomimizi diğer ekonomilere nazaran daha fazla etkileme potansiyeline sahip. Ayrıca, özellikle bizim gibi enerji ithalatçısı olan ülkelerde yükselen emtia fiyatları, döviz kurları üstünde önemli bir ilave baskı oluşturuyor. Bununla birlikte, bu zorlu koşullarda kurun seviyesinden ziyade oynaklığının azaltılmış olması bizim için olumlu bir göstergedir. Çalışmalarımız gösteriyor ki; KKM uygulaması devreye alınmasaydı kurların ima ettiği oynaklık çok daha fazla olabilirdi" diye konuştu.

Faiz ve kur gibi değişkenlere ilişkin farklı varsayımlar altında düzenli olarak senaryo analizleri yapıldığını ifade eden Nebati, yapılan senaryo analizlerinde reel etkiyi görebilmek adına enflasyon gelişmelerinin dikkate alındığını belirtti. Geçmiş döneme ait bütçe gerçekleşmelerinin baz senaryo analizleri ile uyumlu olduğunu kaydeden Nebati, KKM tasarlanması aşamasında fayda-maliyet etki analizi yapıldığını ve daha sonra hayata geçirildiğini söyledi.

Nebati, “Şu ana kadarki gerçekleşmeler, bu adımımızın ne kadar isabetli olduğunu da teyit eder niteliktedir. Nitekim, eğer KKM enstrümanı hayata geçirilmemiş olsaydı, özellikle döviz kuru gelişmeleri üzerinden ekonomimizin çeşitli alanlarına yansıyacak yük çok daha fazla olacaktı. Bunu yapılacak tüm objektif analizler de zaten açıkça ortaya koyacaktır” Ekonominin tüm kurumlarıyla koordinasyon halinde hareket ederek, nihai amacımız olan kalıcı fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar mücadelemiz devam edecek. Bu süreçte sanayicisinden ihracatçısına, tüccarından esnafına tüm paydaşlarımızın desteğini beklediğimizi bir kez daha dile getirmek istiyorum. Ayrıca, nihai amacımıza ulaşıncaya dek vatandaşlarımızı hayat pahalılığına karşı destekleyen ve koruyan benzer uygulamalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar