Bakan Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Bakan Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, diplomatik temaslar için gittiği Gine'de, kritik açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile Doğu Akdeniz'deki gerilimle ilgili olarak ''Yunanistan diyaloğa hazır değil'' dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşanan gerilime ilişkin "Tek taraflı adımlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin haklarını ihlal ediyor. Almanya diplomasiye bir şans vermemizi istedi. Diyaloğa hazır olmadıklarını gösterdiler" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Rum yönetimi yakın zamanda bizim haklarımızı da gözardı ederek aynı zamanda Lübnan'ın haklarını da gözardı ederek İsrail'le bir anlaşma içerisine girdiğini belirten Çavuşoğlu, "2004 yılında Yunanistan lisanslama alanlarını açıklamaya başladı. Bu Libya'yı da haklarını ihlal etme anlamına geliyor." dedi.

Çavuşoğlu, Bölgedeki kıyısı en fazla olan ülke ise bunun dışında tuttular, yani Türkiye'yi, bizim ülkemizi. Kıbrıs Rum yönetimi BM'nin Annan Planı'nı reddetmelerine rağmen AB'ye üye yapıldılar. Kendilerinin maksimalist amaçlarının peşinde gittiler. Lütfen haritalara bakın. Sevila haritası ortaya kondu. Bu haritaya göre Türkiye'nin herhangi bir hakkı yok. Bizim diyalog çağrılarımıza rağmen 2011 ve 2012 yılında KKTC, BM'nin de desteğiyle hak paylaşımıyla ilgili müzakere talebinde bulundu." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Bölgedeki kıyısı en fazla olan ülke ise bunun dışında tuttular, yani Türkiye'yi, bizim ülkemizi. Kıbrıs Rum yönetimi BM'nin Annan Planı'nı reddetmelerine rağmen Avrupa Birliği'ne (AB) üye yapıldılar. Kendilerinin maksimalist amaçlarının peşinde gittiler. Lütfen haritalara bakın. Sevila haritası ortaya kondu. Bu haritaya göre Türkiye'nin herhangi bir hakkı yok. Bizim diyalog çağrılarımıza rağmen 2011 ve 2012 yılında KKTC, BM'nin de desteğiyle hak paylaşımıyla ilgili müzakere talebinde bulundu.

Biz de buna destek verdik, hakkaniyet paylaşımına destek verdik. Yunanistan da yeni hükümetin kurulmasıyla bilgili deniz sınırlarımız konularıyla ilgili adım atmaya çalıştık. Kıbrıslı Rumların tutumuyla ilgili bu maalesef gerçekleşemedi. Sayın Erdoğan, Miçotakis'le Londra'da bir araya geldi, ama Yunan tarafı bizimle diyalog içerisine girmek istemedi. Hep bundan kaçtı." ifadelerini kullandı.

Almanya ve AB temsilcileri başta şansölye Merkel olmak üzere 'diplomasiye son bir şans verin' çağrısında bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, Biz 21 Temmuz'da faaliyetlerimizi askıya aldık, aslında kamuoyundan sert bir tepki aldık, siyasi riske girmiş olduk.Neticede biz ordularımız arasında güven arttırıcı önlemler alabilmek, tansiyonu düşürebilmek için bir karar aldık. Ortak bir beyanat da verecektik 7 Ağustos'ta. Ortak beyanatın verilmesinden kısa bir süre önce maalesef Yunanistan, Mısır'la yapılan anlaşmayı onayladı, bizimle bir anlaşmaya girme konusunda geri adım attı. Dolayısıyla Yunanistan Türkiye ile diyaloğa girmeye hazır değildir. Yunanistan'ın bu provokatif adımlarını esasen Avrupa Birliği ülkeleri de bilmiyor. Malta'da sayın Merkel'in danışmanları bunları öğrendiklerinde hayal kırıklığına uğradılar." dedi.

Yunanistan'ın Türkiye'nin araştırma gemilerini taciz ettiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Kıta sahanlığını 12 mile çıkarmak istedik ve Batı Trakya'daki azınlığa baskıları arttırdılar. Bu insanlar masum insanlar. Ben Yunanistan Dışişleri Bakanı ile bir araya gelmeyi kabul ettim ama maalesef Yunan tarafı kabul etmedi. Dolayısıyla biz hiçbir önkoşul olmadan diyaloğa hazırız. Yunanistan inat ediyorsa biz de o zaman kendi koşullarımızda ısrar ediyoruz. Türkiye'nin pozisyonu uluslararası hukuki kurumların aldığı kararlara ve uluslararası hukuka uygundur. İki ülkenin deniz sınırının geçtiği orta çizginin yanlış tarafında kalan adalar bu noktada kesinlikle bir kerteriz olarak alınamaz. Ülkelerin deniz yetki alanlarıyla alakalı da kesinlikle bir anlaşmanın yapılması gerekmektedir." dedi.

Avrupa Birliği'ne çağrıda bulunan Çavuşoğlu, "Bölgemizin ortak çalışmalarına, çabalara ihtiyacı var. Biz AB'nin aklıselim ve rasyonellik eksenine oturmasını istiyoruz. Bizim kendi egemenlik haklarımızın karşısında AB'nin caydırıcı adımlar atmasını istiyoruz. Biz Yunanistan ve AB ile daha iyi ilişkiler için koşulsuz diyaloğa hazırız. AB ile Türkiye arasında 18 Mart açıklamasını da biz destekliyoruz. Türkiye bu noktada bölgesel ve güvenlik için çok önemlidir. Akdeniz'in doğusundaki hidrokarbon yatakları bu işbirliği için bir temel olabilir. Türkiye olarak biz buna hazırız, çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar