Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Bakan bilemezse kim bilir         

Ülkelerin resmi kurumlarına baktığınızda kendi bölümlerindeki Bakan ve Bakan Yardımcıları veya kurum adına konuşacak yetkili kişi veya kişiler alanlarında ihtisas görmüş ve konusuna hakim olarak bilgili bir şekilde sohbet veya görüş bildirmektedirler. İnsanın ağzından çıkan her kelime toplumun kalbini kazanmak isterken tam aksine kalbini kırmaya kadar gidiyor maalesef. Bu sebepten ötürü çok dikkatli ve seçerek konuşmak önemli, hatta bilmediğimiz konularda da yorum yapmaktan kaçınmalıyız. Bakanımız Derya Yanık''ın öğrenim hayatını tamamlamış olduğu bölüm, Hukuk Fakültesidir. Bu bölümden başarılı bir şekilde mezun olduktan sonra, akıllarda neden Adalet Bakanlığında bir görev yapmadığı düşüncesi oluşuyor? Şahsen benim aklıma gelen ilk bu oldu. 

2 Nisan 2022 günü CNNTürk de Hakan Çelik''in yapmış olduğu hafta sonu programında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık şu cümleleri kurdu, ''''Gerçek dostlar kromozom saymaz diyor otizmli kardeşlerimiz. Dolayısıyla bizde gerçek dostlar kromozom saymaz diyoruz.'''' Sayın Bakanın kurmuş olduğu bu cümleden ötürü engelli arkadaşlarımız çok üzüldüler. Bu farkı bilmemek maalesef size yakışmadı Sayın Bakan, acaba hatanızı düzeltmek için atmış olduğunuz bir tivit yeterli mi? Yabancı ülkelerde bürokratlar bu tür hata yaptıklarında nasıl hareket ediyorlar? Konunun bilinmesi açısından Down Sendromu ve Otizm arasındaki farkı yazmak istiyorum.

Down Sendromu,  21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak belirlenmiş.  

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir. Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaşüstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80''i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyoekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye''de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down sendromunda  21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır (Bu sebepten dolayı Down sendromu Trisomy 21 diye de bilinmektedir). Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.

 

Otizm,  2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü olarak belirlenmiş  

Otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.

Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğunu her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırk ve ailede rastlanmaktadır. Otizm açısından değerlendirme yapmak gerekir. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabilmekte, gelişim sağlanabilmekte, büyük ilerleme kaydedilmekte ve hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabilmektedir.

       

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları