Babacan'dan Erdoğan ve Şimşek'e tepki: Enflasyon neden düşmüyor?

Babacan'dan Erdoğan ve Şimşek'e tepki: Enflasyon neden düşmüyor?
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, hükümetin enflasyonla mücadelede başarısız olduğunu belirterek ismini anmadan Mehmet Şimşek'i eleştirdi.

Babacan, “Bu iktidar enflasyonla ilgili açık bir yüzleşme yapmadan bu ülkede enflasyon düşmeyecek” dedi. Babacan, hükümete acil adım atması için 10 tavsiyede bulundu.

Babacan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

Babacan “O kadar ikaz ettik, yanlış yoldasınız, yapmayın, bu ülkeye yazık etmeyin dedik. Kafasının dikine gitti ve ülkeyi bu krizin içine soktu. Yeni bakan, hemen göreve gelir gelmez hatta devir teslimde ne diyor? ‘Rasyonel politikalara dönmek gerekiyor.’ Bu ne demek? Demek ki 5 yıldır rasyonel olmayan politikalar, akıl dışı politikalar yüzünden bu ülkede enflasyon patlamış. Peki bu rasyonel olmayan, akıl dışı politikaların talimatını kim verdi zamanında? Kendisiydi. Açık söylüyorum, bu iktidar enflasyonla ilgili açık bir yüzleşme yapmadan bu ülkede enflasyon düşmeyecek. Önce yüzleşmesi lazım.” dedi.

Öte yandan KDV ve ÖTV’yi artırıp fiyat artışlarına sebep olan bu fiyat artışlarıyla da enflasyonu tekrar azdıran perakendeci esnafımız mı, tüketiciler mi? Bunu da yapan sizsiniz. Kimden hangi fedakarlığı, hangi kararlığı bekliyorsunuz? Hiç boşuna uğraşmayın diyorum kendisine. Yüksek enflasyonun suçlusunu, başkaları olarak göstermeyin.

Sonra ne demiş? ‘Sadece belirsizlik ortamına fırsat verip üç kuruş daha fazla kazanmak uğruna ülkesini ne bu kötülüğü yapanlar...’ Enflasyon suçlusu olarak başkalarını gösteriyor. Ya bu ülkede enflasyonu da döviz kurunu da yanlış ve akıl dışı politikalar sebebiyle patlatan Sayın Erdoğan'ın kendisidir. Ama dünkü konuşmasında öyle bir hava oluşturuyor ki bunun sebebi başkaları, ‘Ben değil, başkaları yaptı, ben onlarla mücadele edeceğim.’ ‘Bu kötülüğü yapan fırsatçılar’ diyor. Bu kötülüğü siz yaptınız, başkaları değil.

O kadar ikaz ettik, yanlış yoldasınız, yapmayın, bu ülkeye yazık etmeyin dedik. Kafasının dikine gitti ve ülkeyi bu krizin içine soktu. Yeni bakan, hemen göreve gelir gelmez hatta devir teslimde ne diyor? ‘Rasyonel politikalara dönmek gerekiyor.’ Bu ne demek? Demek ki 5 yıldır rasyonel olmayan politikalar, akıl dışı politikalar yüzünden bu ülkede enflasyon patlamış. Peki bu rasyonel olmayan, akıl dışı politikaların talimatını kim verdi zamanında? Kendisiydi. Açık söylüyorum, bu iktidar enflasyonla ilgili açık bir yüzleşme yapmadan bu ülkede enflasyon düşmeyecek. Önce yüzleşmesi lazım.

ERDOĞAN'A TEPKİ

Babacan, TBMM’de düzenlediği haftalık değerlendirme toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup konuşmasındaki açıklamalarına tepki gösterdi. Babacan, Erdoğan’ın enflasyonun tüm dünya sorunu olduğunu söylemesini eleştirerek, “Siz kimi kandırmaya çalışıyorsunuz? Türkiye’de enflasyon niye Avrupa’nın, dünya ortalamalarının 10-20 misli?” diye sordu.

Babacan, Erdoğan’ın enflasyon suçlusunu başkaları olarak göstermesini de kabul etmedi. Babacan, “Ya bu ülkede enflasyonu da döviz kurunu da yanlış ve akıl dışı politikalar sebebiyle patlatan Sayın Erdoğan’ın kendisidir. Bu kötülüğü siz yaptınız, başkaları değil” dedi.

HÜKÜMETE 10 TAVSİYE

Babacan, hükümete ekonomiyi düzeltmek için 10 tavsiyede bulundu. Babacan’ın tavsiyeleri şöyle:

  • Ekonomik ve Sosyal Konseyi derhal toplayın.
  • TÜİK ve Merkez Bankası başta olmak üzere, bağımsız kurumları bir an önce bağımsız yapın.
  • Derhal tasarrufa başlayın.
  • Bütçede mutlaka mali kural sistemi getirin.
  • İstihdamla ilgili tedbirleri derhal alın.
  • Ekonomi için en önemli tavsiye, hukukun üstünlüğü ilkesini yaşayın, yaşatın.
  • Yargı bağımsızlığı olmadan, güçler ayrılığı olmadan öngörülebilirlik olmaz.
  • Öngörülebilirlik olmadan ekonomi düzelmez.
  • Tarım ve hayvancılıkta ithalata son verin.
  • Üretimi ve ihracatı destekleyin.

SEÇİMDEN HEMEN SONRA 5 AYDA, 5 KERE FAİZ ARTIRMAK, İNSANLARI ALDATMAK DEĞİL Mİ?”

Seçim öncesi söylenenlerle, seçimden sonrası yapılanlar pek çok konuda 180 derece ayrı. ‘Ben görevde olduğum sürece, faiz yükselmez ancak iner’ dedi. 4 ayda Merkez Bankası, 4 kere faiz artırdı. Bu ay, kuvvetle muhtemel tekrar artacak, 5’inci kere. Seçimden hemen sonra 5 ayda, 5 kere faiz artmak, insanları aldatmak değil mi? Ayrıca mazot fiyatlarına 20 lirada götürüp seçimden hemen sonra 40 liraya patlatmak, aldatmak değil mi?

Yeni Merkez Bankası Başkanı açıkladı, ‘Mayıs sonuna kadar döviz kuru tutuldu’ dedi. Bundan sonra kuru patlatan, 27-28’e çıkartmak, aldatmak değil mi? Aldattı. Onun için seçimi kazandı ama helalinden kazanmadı. Mülakatı kaldıracağız dediler. Ne oldu? 4 ay geçti. Milyonlarca gence ümit ver. ‘Artık ayrım yapmayacağım, sadece partililerimi, benim gibi düşünenleri işe almayacağım. Sınav sonucu neyse herkesi işe alacağım’ de. İnsanları kandır, oyları al, cebine koy, seçimden sonra da dön, bunu hiç açıklamamış gibi davran. Helalinden kazanmadı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar