B sınıfı ehliyet nedir? B sınıfı ehliyet motosiklet kullanılabilir mi? B sınıfı ehliyette neler değişti?

B sınıfı ehliyet nedir? B sınıfı ehliyet motosiklet kullanılabilir mi? B sınıfı ehliyette neler değişti?
Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre B sınıfı ehliyetin kullanabildiği araçlar değişti. Birçok kişi bu değişimin ardından internette B sınıfı ehliyetin hangi araçları kullanabildiğini araştırmaya başladı. Peki B sınıfı ehliyet nedir? B sınıfı ehliyet motosiklet kullanılabilir mi? B sınıfı ehliyette neler değişti?

B sınıfı ehliyet sahipleri 50cc'ye kadar motosiklet kullanabiliyordu. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile bu durum değişti. Değişimin ardından B sınıfı ehliyet sahipleri internette araştırma yapmaya başladı. Peki B sınıfı ehliyet nedir? B sınıfı ehliyet motosiklet kullanılabilir mi? B sınıfı ehliyette neler değişti?

B SINIFI EHLİYET NEDİR?

B sınıfı ehliyet, Türkiye'de en yaygın olarak kullanılan ehliyet türlerinden biridir. Bu ehliyet türüyle birçok araç kullanmak mümkündür. Ancak, uzun bir süredir sadece 50cc'ye kadar olan motosikletleri kullanma imkanı bulunmaktaydı. Son olarak, Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle birlikte bu durumda önemli bir değişiklik gerçekleşti ve B sınıfı ehliyete sahip olanlar belirli koşullar çerçevesinde 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilecekler.

B SINIFI EHLİYET HANGİ ARAÇLARI KULLANABİLİR?

  • Otomobiller
  • Kamyonetler
  • Minibüsler (10 yolcuya kadar)
  • Kamyonet ve minibüslerle çekilen römorklar (römorkun ağırlığı 3.500 kg'ı geçmemelidir)

B SINIFI EHLİYET ŞARTLARI NEDİR?

B sınıfı ehliyet almak için ise belirli şartlar bulunmaktadır. Bunlar arasında 18 yaşından büyük olmak, en az ilkokul mezunu olmak, sağlık raporu almak, sürücü kursuna kayıt yaptırmak ve gerekli dersleri almak, teorik ve uygulamalı sınavları geçmek gibi şartlar yer almaktadır.

B SINIFI EHLİYET İLE 125CC MOTOSİKLET KULLANMA ŞARTLARI NEDİR?

125 cc motosiklet kullanımıyla ilgili yapılan düzenleme ise deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmayı, gereken sağlık şartlarını taşımayı ve daha önce geriye doğru 5 yıl içinde sürücü belgesinin geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmasını öngörmektedir. Belirlenen direksiyon eğitimi dersini tamamlayarak uygulama sınavında başarılı olunması ve buna dair Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi gerekmektedir. Bu düzenleme, sadece şahsi kullanım amaçlı olup ticari faaliyetlerde kullanılan motosikletleri kapsamamaktadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar