AYM'den gecekondular için flaş karar

AYM'den gecekondular için flaş karar
Gecekonduda yaşayan vatandaşların rahat bir nefes alacağı madde sonunda iptal edildi.

İstanbul 7. İdare Mahkemesi'nin incelediği bir başvuruda, izinsiz yapıların yargı kararı olmaksızın yıkılmasının hak arama özgürlüğünü zedelediği belirtildi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), söz konusu başvuruyu haklı bularak, gecekondu yıkımlarının keyfi uygulamalara neden olabileceği ve mülkiyet hakkını ihlal edebileceği sonucuna vardı.

AYM'den gecekondularla ilgili tarihi karar: Hüküm iptal edildi

Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bu kararla beraber, kamu arazilerindeki gecekonduların yıkımı konusundaki tehdit resmen ortadan kalkmış oldu. Kararın yürürlüğe girmesiyle, gecekondu sakinleri için yasal haklar ve korumalar güvence altına alınmış olacak.

Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 9 ay süreyle kararın yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İPTAL EDİLEN O MADDE

Gecekondu Kanunu'nda yer alan ve kamu arazilerindeki izinsiz yapıların yargı kararı olmadan yıkılmasına izin veren madde, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla iptal edilmiştir.

İptal edilen madde kısa özetle şu şekildedir:

"Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılan daimi veya geçici izinsiz yapılar, inşa aşamasında olsun veya iskan edilmiş olsun, hiçbir karar alınmasına gerek kalmaksızın belediye veya devlet zabıtası tarafından hemen yıktırılır."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar