Kuruyemiş esnafı: Hayat pahalılığı aşureyi de vurdu

Kuruyemiş esnafı: Hayat pahalılığı aşureyi de vurdu
Muharrem ayına girilmesiyle birlikte evlerdeki aşure kazanları kaynamaya başladı. Birbirinden farklı malzemeyi buluşturan aşure, maliyetlerinden dolayı cep yakıyor.

HAYAT PAHALILIĞI AŞUREYİ DE VURDU!

Muharrem ayının başlamasıyla beraber aşure kazanları da kaynıyor. Ancak farklı türdeki birçok malzemeyi buluşturan tatlı, neredeyse 2-3 kat artan maliyetlerin soncunda cepleri zorlamaya başladı. Kuruyemiş esnafına göre 5-6 kişilik bir ailenin bir kazanlık aşure maliyetinin en az 100-110 TL arasında seyrediyor. 

"AŞUREYİ ŞİMDİ 10 KİŞİ YAPIYOR"

Kuruyemişçi Cuma Tan, aşureye bu yıl ilginin azaldığını ifade ederken, fiyatların da 2-3 kat arttığını söyledi. Tan, " Aşureye olan ilgi az. Hayat pahalılığı aşureyi de vurdu. Geçtiğimiz yıllara oranla fiyatlar neredeyse 2-3 kat arttı. 100 kişi içerisinde eskiden 90 kişi yapıyorsa şimdi 10 kişi yapıyor. Oda aşure çeşitlerinin satışlarını vuruyor. 5-6 kişilik bir ailenin bir kazanlık aşuresinin maliyeti en minimum şekilde 100-110 TL arasında. Keseye göre üzüm, kayısı, fındık, ceviz, badem, fıstık içi, incir ve buğday var. Evden nohut, fasulyesi var. Şekeri, nişastası ve süslemek için tarçını ve narı var" dedi. 

"AŞUREDE ZAM ŞAMPİYONU KURU İNCİR"

İnsanların kesesine göre hareket etmesi gerektiğini ifade eden Tan, fındığın 60-65 TL bandından 150 TL''ye yükseldiğini söyledi.  Cuma Tan; "İnsanlar kesesine göre hareket etmelidir. İllaki olmazsa olmazı yok. Fındık, badem olmazsa aşure olmaz demek aşurenin ruhuna ters bir şey. Aşure o an elindeki imkanlarla yapılan bir tatlı. Zam rekorunda şu kırmadı dediğim bir ürün yok. Mesela fındık geçen sene 60-65 TL bandındaydı. Şimdi 150 TL’ye satıyoruz. Badem 90 TL iken 190 TL oldu. Ceviz aynı şekilde. Yani geçen seneye oranla şu ürünün fiyatı aynı duruyor ya da artmadı diyeceğim bir ürün yok. Şampiyon verecek olursak, kuru inciri söyleyebiliriz. Geçen sene 30-35 TL’ye sattığımız kuru incir şu anda 125 TL. Elimize yeni mahsul incirin kurusu gelmedi ama o da gelirse 200 TL civarını görür" ifadelerini kullandı.

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar